Високий тиск може викликати ще одне небезпечне захворювання
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Високий тиск може викликати ще одне небезпечне захворювання

Високий тиск може викликати ще одне небезпечне захворювання
Джерело:  online.ua

За останнім дослідженням, проведеним у Каліфорнійському університеті, встановлено, що у чоловіків високий кров'яний тиск у віці 30 років може призвести до погіршення стану мозку до 75 років.

Джерело: JAMA Network Open

Високий тиск може викликати ще одне небезпечне захворювання

Багато людей по всьому світу страждають від гіпертонії, або високого кров'яного тиску, при цьому схильність до цієї недуги може залежати від статі та раси. Наприклад, серед американців на гіпертонію страждають близько 50% чоловіків і 44% жінок, при цьому частка хворих серед темношкірих становить 56%, тоді як серед латиноамериканців цей показник становить лише 39%.

Для дослідження впливу високого артеріального тиску в середньому віці на стан мозку в старості вчені з Каліфорнійського університету в Девісі (США) проаналізували дані 427 учасників різної статі та етнічної приналежності, зібрані в період з 1964 по 1985 роки. Завдяки цьому вони змогли оцінити рівень артеріального тиску у цих учасників віком від 30 до 40 років. У період з 2017 по 2022 роки цим людям було проведено МРТ мозку для оцінки його здоров'я.

Як високий тиск впливає на діяльність мозку

В результаті дослідження було виявлено, що у тих учасників, які в середньому віці страждали на гіпертонію, у старості спостерігалося істотне зменшення обсягу сірої речовини в мозку та підвищений ризик розвитку деменції, особливо у чоловіків. Іншими словами, фактор ризику, зазвичай пов'язаний із серцево-судинними захворюваннями, надає серйозний вплив на здоров'я мозку людей похилого віку.

Варто зазначити, що дослідники вказали на обмеженість їх вибірки, що не дозволило провести детальне дослідження расових і етнічних відмінностей, а також потенційних відмінностей між статями. Однак результати цього дослідження наголошують на важливості здоров'я серця для підтримки здоров'я мозку в старості. Для комфортного старіння необхідно дбати про свій організм протягом усього життя.

Також варто зазначити, що гіпертонія ще не вирок, і цей стан піддається лікуванню та профілактиці. Ймовірно, людям із підвищеним кров'яним тиском, особливо чоловікам, не потрібно затягувати з походом до лікаря, краще зайнятися своїм здоров'ям наперед.

  Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?