Виступ Зеленського на конференції з питань безпеки у Мюнхені — повний текст промови
Категорія
Україна
Дата публікації

Виступ Зеленського на конференції з питань безпеки у Мюнхені — повний текст промови

Виступ Зеленського на конференції з питань безпеки у Мюнхені — повний текст промови
Джерело:  online.ua

Президент України Володимир Зеленський на Мюнхенській конференції з питань безпеки заявив про російську загрозу для України та значне загострення на Донбасі.

Джерело: сайт президента України

Промова Зеленського на Мюнхенській конференції 

Голова держави зауважив стосовно нинішньої кризи, що ні Україна, ні хто у світі не хоче війни. Аналогічні заяви лунають із Кремля. Але зогляду на зростання напруги, хтось явно бреше.

Два дні тому я був на Донбасі, на лінії розмежування. Юридично – між Україною й тимчасово окупованими територіями. Фактично – розмежування між миром та війною. Де з одного боку – дитячий садочок, а з іншого – снаряд, що влучив у нього. З одного боку – школа, з іншого – снаряд, що прилітає на шкільний двір. А поруч – 30 дітей. Які йдуть… ні, не в НАТО, а на уроки, до школи. У когось – фізика. Знаючи її елементарні закони, навіть діти розуміють, наскільки безглуздо звучать заяви про те, що ці обстріли ведуться з боку України. У когось – математика. Діти без калькулятора можуть порахувати різницю між кількістю обстрілів у ці три дні та згадками про Україну в цьогорічному Munich Security Report. А в когось – історія. І коли на шкільному подвір’ї з’являється воронка від бомби, у дітей з’являється питання: невже світ забув свої помилки ХХ століття? До чого призводять спроби умиротворення? Як питання «Навіщо вмирати за Данциг?» обернулося необхідністю вмирати за Дюнкерк і за десятки інших міст Європи та світу. Ціною в десятки мільйонів життів, - підкреслив голова держави.

Разом з тим президент задається питанням, як так сталось, що у нинішньому столітті Європа знову опинилась на порозі війни.

Зеленський наголосив, що система світової безпеки потребує термінових змін, адже розроблені десятки років тому правила та угоди сьогодні не діють.

Це сироп від кашлю, коли потрібна вакцина від коронавірусу. Система безпеки повільна. Вкотре дає збій. Через різні речі: егоїзм, самовпевненість, безвідповідальність держав на глобальному рівні. Як наслідок – злочини одних і байдужість інших. Байдужість, яка робить співучасником. Символічно, що я кажу про це саме тут. 15 років тому саме тут Росія заявила про намір кинути виклик глобальній безпеці. Чим відповів світ? Умиротворенням. Результат? Щонайменше – анексія Криму та агресія проти моєї держави, - зазначив голова держави.

Зеленський підкреслив, що наразі ООН, створена для захисту світової безпеки, не може захистити навіть себе.

Президент наголосив на необхідності не ремонтувати стару, а будувати нову систему колективної безпеки.

Ми будемо захищати свою землю, маючи підтримку партнерів чи не маючи. Надають нам сотні одиниць сучасної зброї чи п'ять тисяч шоломів. Ми цінуємо будь-яку допомогу, але всі мають розуміти – це не благодійні внески, про які Україна має просити чи нагадувати. Не благородні жести, за які Україна має низько вклонятися. Це ваш внесок у безпеку Європи та світу. Де Україна вісім років є надійним щитом. І вісім років стримує одну з найбільших армій світу. Яка стоїть уздовж нашого кордону, а не кордонів країн ЄС. І «Гради» летіли в Маріуполь, а не у європейські міста. І після боїв у майже півроку зруйновано аеропорт у нас у Донецьку, а не у Франкфурті. І гаряче завжди в Авдіївській промці – там було гаряче в останні дні, а не на Монмартрі. І жодна країна Європи не знає, що таке військові поховання щодня в усіх регіонах. А жоден європейський лідер – що таке регулярні зустрічі з родинами загиблих, - зауважив голова держави.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?