Виверження в Ла-Пальма триває вже місяць. Коли втихомириться вулкан Кумбре-В’єха
Категорія
Події
Дата публікації

Виверження в Ла-Пальма триває вже місяць. Коли втихомириться вулкан Кумбре-В’єха

Виверження в Ла-Пальма триває вже місяць. Коли втихомириться вулкан Кумбре-В’єха
Джерело:  online.ua

Президент Канарських островів заявив сьогодні, у неділю 17 жовтня, що не видно кінця виверженню вулкана, яке викликало хаос на іспанському острові Ла-Пальма з моменту його початку близько місяця тому. За даними Національного географічного інституту Іспанії, в неділю на острові відбулися 42 сейсмічних поштовхи, найбільше з яких досягло 4,3 бала.

Джерело: Reuters

«Немає ніяких ознак того, що скоро настане кінець виверженню, хоча це найбільше бажання всіх», - сказав президент Анхель Віктор Торрес на конференції Соціалістичної партії в Валенсії, цитуючи думку вчених.

Потоки лави спустошили більш 742 гектарів землі і зруйнували майже 2 тисячі будинків на Ла-Пальмі з тих пір, як 19 вересня почалося виверження вулкана.

Близько 7 тисяч чоловік були евакуйовані зі своїх будинків на острові, населення якого становить 83 тисячі. Острів є частиною архіпелагу Канарських островів біля північно-заходу Африки.

Авіакомпанія Binter заявила, що в неділю скасувала всі свої рейси на Ла-Пальму через попіл від вулкана.

«Через нинішньої ситуації з хмарою попелу все авіаоперації з Ла-Пальмою будуть як і раніше паралізовані. Ми продовжуємо оцінювати ситуацію», - написала авіакомпанія в Твіттері.

Оператор державного аеропорту Aena повідомила, що більше половини - 22 з 38 - всіх рейсів на острів в неділю були скасовані, але аеропорт залишається відкритим.

Потоки лави висотою 15 метрів рухалися зі швидкістю 700 метрів на годину

Нагадаємо, виверження вулкана Кумбре-В’єха, розташованого на острові Ла Пальма (Канарські острови, Іспанія), почалося 19 вересня 2021 року в 15:12 за місцевим часом.

Напередодні в понеділок, 13 вересня, на острові Ла Пальма сталося 1 500 підземних поштовхів, владою був оголошений жовтий рівень небезпеки.

Протягом наступних 16 годин відбулося 8 викидів лави. Потоки лави почали рух до берега зі швидкістю 700 метрів на годину, пізніше швидкість впала до 200. Висота потоку лави досягала 15 метрів.

У ніч на 29 вересня лава дійшла до океану і сформувала виступ. 30 вересня застигла лава утворила в океані півострів площею понад 20 гектарів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?