Виявлено довгострокові ускладнення коронавіруса. Люди страждають ними навіть через півроку після COVID-19
Категорія
Технології
Дата публікації

Виявлено довгострокові ускладнення коронавіруса. Люди страждають ними навіть через півроку після COVID-19

Виявлено довгострокові ускладнення коронавіруса. Люди страждають ними навіть через півроку після COVID-19
Джерело:  online.ua

Успішне одужання від коронавіруса не є гарантією поліпшення самопочуття людини після перенесеної інфекції. Як виявилося, у більшості пацієнтів COVID-19 викликає хронічні проблеми зі здоров'ям, якими страждають люди навіть через півроку після одужання. До такого невтішного висновку прийшла група міжнародних вчених, яка провела наймасштабніше на сьогоднішній день дослідження довгострокових наслідків коронавіруса. Медики з'ясували, що три чверті перехворілих на коронавірус довгий час відчувають втому, стикаються з безсонням, депресією і мають проблеми з легенями. Свої висновки вони опублікували в авторитетному медичному журналі Lancet, передає ONLINE.UA.

Вчені провели дослідження серед майже 1800 пацієнтів після перенесеного COVID-19. В рамках наукової роботи експерти оцінили стан здоров'я людей через півроку після одужання. Три чверті з них мали як мінімум один довгостроковий постковідний симптом. Найбільш поширеною проблемою зі здоров'ям серед учасників дослідження було виснаження або м'язова слабкість - цим страждали 63% пацієнтів. Кожен четвертий з респондентів мав проблеми зі сном і страждав підвищеною тривожністю.

Професор медицини Каліфорнійського університету в Сан-Франциско Стівен Дікс, який очолював дослідження довгострокових симптомів коронавіруса, зазначив, що виявлені показники виявилися вищими, ніж очікували вчені. Але найголовніше, за його словами, те, що виявити конкретний розвиток ускладнень після коронавіруса виявилося неможливим, оскільки у всіх пацієнтів після COVID-19 проблеми зі здоров'ям розвиваються по-різному.

"Важливо, що немає конкретного розвитку ускладнень, є кілька різних результатів: психічне здоров'я, легеневі проблеми і якість життя", - зазначив він.

Як відомо, лікарі і раніше попереджали, що кожен п'ятий пацієнт стикається після коронавірусної хвороби з так званим постковіднім синдромом. Найбільш часто він виникає у літніх людей і пацієнтів, які страждають хронічними захворюваннями. Найчастіше після COVID-19 виникають порушення концентрації уваги, сну і пам'яті, зустрічаються також перепади настрою і напади депресії.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що виявлений ще один неприємний побічний ефект коронавіруса. Він полягає в появі неіснуючих і огидних запахів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?