Виявлено ще один неприємний побічний ефект коронавіруса
Категорія
Технології
Дата публікації

Виявлено ще один неприємний побічний ефект коронавіруса

Виявлено ще один неприємний побічний ефект коронавіруса
Джерело:  online.ua

Вчені з усього світу вже давно прийшли до висновку, що коронавірус викликає у людей втрату нюху. Однак, як виявилося, сприйняття запахів повертаються до всіх по-різному - одні пацієнти починають відчувати запахи через кілька днів після одужання, інші відсутністю нюху страждають місяцями, а у третіх і зовсім розвивається паросмія, яка полягає в прояві неіснуючих і огидних запахів. Про новий симптом тривалого коронавіруса повідомив президент британської асоціації отоларингологів, професор Нірмал Кумар, який став одним з перших фахівців, що в березні повідомили про такий симптом коронавіруса, як втрата нюху (аносмія). Як проявляється незвичайний постковідний симптом і як позбутися від неіснуючих запахів, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Sky News.

За словами Кумара, в Великій Британії тисячі людей, які перехворіли на СOVID-19, стикаються з довгостроковою втратою нюху, але у деяких з них цей стан змінюється таким симптомом, як паросмія, який професор називає "дуже дивним і дуже своєрідним". Він уточнив, що паросмія найчастіше виникає у молодих людей і медичних працівників, які перенесли захворювання.

"Тільки сьогодні я прийняв двох пацієнтів з паросмією. Один з них відчуває запах риби замість всіх інших запахів, а інший відчуває запах гару при відсутності джерел диму. Поява такого симптому може бути пов'язаною з нейротропіческімі властивостями коронавіруса, який впливає на нерви порожнини носа, порушуючи їх роботу ", - пояснив професор.

Кумар підкреслив, шо деякі його пацієнти страждають паросмією з весни. Вони не можуть пити каву і насолоджуватися їжею, так як їх запах здається нестерпно неприємним.

"SARS-CoV-2 - нейротропний вірус. Він впливає на нерви в носі - це як шок для вашої нервової системи, і нерви не функціонують", - пояснює фахівець причини виникнення неіснуючих запахів.

Професор рекомендує в разі виникнення аносмії або паросмії тренувати нюх. Для цього щодня по кілька хвилин потрібно нюхати різні ароматичні масла, зосереджуючись на кожному з запахів близько 20 секунд, наприклад, рожевого масла, масла лимона, гвоздики або евкаліпта. Відзначається, що паросмія все ж є одним з кроків до відновлення нюху, але у деяких пацієнтів на відновлення нюху можуть піти роки.

Раніше ONLINE.UA називав симптоми постковідного синдрому, які виникають у кожної п'ятої людини.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?