Війна у Лівії - битва за Триполі закінчилася несподіваним поворотом
Категорія
Світ
Дата публікації

Війна у Лівії - битва за Триполі закінчилася несподіваним поворотом

Джерело:  online.ua

Міжнародно визнаний уряд Лівії повернув під свій повний контроль Триполі — столицю країни, за яку тривали бої протягом близько року. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Reuters.

Згідно з інформацією джерел, війська генерала Халіфи Хафтара наразі відступають з території міста, за яке вони боролися з допомогою іноземних найманців та зброї.

Головними "спонсорами" бунтівника-військовослужбовця стали Росія, Єгипет, Об'єднані Арабські Емірати. Рік тому він оголосив про наступ на столицю, водночас обіцяючи закінчити епоху хаосу у країні.

Після того, як з'ясувалося, що Триполі захопити не вдасться, у Хафтара замислилися над перемовинами щодо врегулювання конфлікту. Утім, вони не призвели до однозначного результату.

Лише нещодавно колишній поплічник диктатора Муаммара Каддафі оголосив про готовність розпочати переговори про ймовірне припинення вогню Однак і наразі невідомо, чи зможуть досягти результату сторони війни.

Станом на початок червня Лівія лишається розділеною на дві частини. Одна з них представлена Хафтаром ту його Лівійською національною армією на сході країни, у Бенгазі. Інша частина — уряд національної єдності у Триполі, який визнали на рівні Організації Об'єднаних Націй.

Ці події називають другою громадянською війною у Лівії. Перша, таким чином, почалася у 2011 році, одним з її епізодів стало повалення режиму Каддафі, який керував країною кількадесят років.

Як повідомляв ONLINE.UA, представники африканського командування збройних сил США(AFRICOM) звинуватили Росію у перекиданні військової авіації до Лівії, де триває війна.

За даними американської сторони, йдеться перш за все про порушення збройного ембарго. Кремль постачає так званій Лівійській національній армії маршала Халіфи Хафтара винищувачі МіГ-29, Су-35 та бомбардувальники Су-24.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?