Влада Чехії вирішила закупити російську COVID-вакцину "Супутник V" без дозволу ЄС
Категорія
Світ
Дата публікації

Влада Чехії вирішила закупити російську COVID-вакцину "Супутник V" без дозволу ЄС

Влада Чехії вирішила закупити російську COVID-вакцину "Супутник V" без дозволу ЄС
Джерело:  online.ua

Чехія вирішила закупити російську вакцину від коронавіруса "Супутник V" і почати застосовувати цей препарат в країні без схвалення Євросоюзу. Президент Чехії Мілош Земан направив лист російському президентові Володимиру Путіну, в якому попросив його почати поставки в країну російської вакцини проти коронавіруса, і вже отримав згоду російської влади на своє прохання. Про це 28 лютого повідомив прем'єр-міністр Чехії Андрій Бабіш, який підкреслив, що застосування російської вакцини можливо і не чекаючи дозволу від регулятора Євросоюзу, передає ONLINE.UA з посиланням на Reuters.

Бабіш пояснив, що рішення закупити російську COVID-вакцину, яка ще не отримала реєстрації в ЄС, пов'язане з погіршенням ситуації з коронавірусом в країні в останні кілька тижнів. Чеська влада вважає, що з урахуванням поточної ситуації наявних засобів боротьби з пандемією недостатньо. Крім розширення вакцинації від коронавіруса, в Чехії з 1 березня громадянам обмежили рух по країні - пересуватися можна буде тільки по районам проживання, який дозволено залишати тільки в разі крайньої необхідності.

Важливо відзначити, що ще недавно Бабіш запевняв, що чеська влада не використовуватиме "Супутник V" до того, як він пройде процедуру реєстрації в ЄС. Але тепер керівництво Чехії змінило свою позицію, оскільки країна вже піднялася на третє місце в Європі по добовому приросту нових хворих ковідом.

Як відомо, станом на 28 лютого в Чехії, населення якої становить близько 11 млн осіб, було вакциновано 650 тисяч людей. Більшість чехів отримали вакцину від Pfizer. Також в Чехії застосовують вакцини виробництва Moderna і AstraZeneca.

Нагадаємо, багато країн світу вважають небезпечною російську вакцину від коронавіруса, так як вона не довела свою ефективність на клінічному рівні. Наприклад, Бразилія, куди Росія планувала поставити 150 млн доз вакцини проти коронавіруса Супутник V, не схвалила російський препарат, оскільки він не відповідає мінімальним критеріям про безпеку і довгострокову ефективність.

До речі, в січні 2021 року Угорщина зареєструвала "Супутник V", не чекаючи схвалення Європейського агентства з лікарських засобів. Після цього було оголошено, що країна отримає 2 млн доз російського препарату, ефективність і безпека якого не доведена на клінічному рівні. 28 лютого стало відомо, що прем'єр Угорщини Віктор Орбан отримав щеплення від коронавіруса. Правда, він не наважився зробити щеплення російським препаратом і віддав перевагу китайській вакцині Sinopharm.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в США офіційно схвалили ще одну COVID-вакцину. Йдеться про препарат компанії Johnson & Johnson, яку дозволили для застосування дорослим людям у віці від 18 років. Це третя COVID-вакцина, яка дозволена для застосування в Америці, хоча її ефективність нижче, ніж у Pfizer і Moderna. Головною перевагою даного препарату є те, що для імунного захисту організму потрібна одна доза, а не дві.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?