Влада Росії раптово звернулася до України через Донбас
Категорія
Політика
Дата публікації

Влада Росії раптово звернулася до України через Донбас

Влада Росії раптово звернулася до України через Донбас
Джерело:  online.ua

У команді російського глави Володимира Путіна відреагували на мирний план офіційного Києва по Донбасу, про який недавно розповів глава Офісу президента України Андрій Єрмак. Кремль дав зрозуміти команді українського лідера Володимира Зеленського, що не піде ні на які компроміси і умови, а буде продовжувати домагатися реалізації Мінських угод. Причому не заради того, щоб заслужити зняття санкцій Євросоюзу, а нібито "в інтересах українського народу". Про це 5 жовтня заявив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров на зустрічі з членами Асоціації європейського бізнесу в Росії, передає ONLINE.UA з посиланням на ТАСС.

"До сих пір нормалізація відносин РФ і Євросоюзу ув'язується з тим, як будуть виконані Мінські домовленості. При цьому в ЄС відверто говорять, що це повинна зробити Російська Федерація. А українські наші колеги, як ви знаєте, вустами керівництва України в черговий раз заявили, що Мінські домовленості потрібно зберігати, тому що їх збереження гарантує продовження санкцій Євросоюзу і США проти Росії. Ось і вся логіка. Тому, звичайно ж, ми будемо наполягати на виконанні мінського комплексу заходів, який був схвалений в Раді Безпеки ООН, але не заради того , щоб заслужити зняття санкцій Євросоюзу, а в інтересах українського народу перш за все, що нам близький і який страждає від того, що відбувається в Києві і в інших регіонах цієї країни останнім часом", - заявив Лавров, натякнувши, що Путін вирішив "захистити" не тільки жителів окупованого Донбасу.

Це не перша абсурдна заява Лаврова. Кілька днів тому міністр закордонних справ РФ публічно звинуватив владу України в спробі "окупувати" тимчасово непідконтрольні території Донецької та Луганської областей, так як команда Зеленського нібито намагається змінити Мінські угоди. Російський міністр в черговий раз заявив, що альтернативи Міснкім угодами немає і це, за його словами, підтримують у Франції, Німеччині та в ЄС.

"Це, напевно, має бути розцінено в Києві як недвозначний сигнал про неприпустимість спроб поставити ці Мінські угоди з ніг на голову і поміняти їх послідовність, поставивши на перше місце фактично окупацію окремих районів Донецької та Луганської областей, де були проголошені" народні республіки ", - цинічно заявив тоді Лавров.

Важливо нагадати, що російська делегація в ТКГ по Донбасу кожен раз зриває переговори, так як домагається проведення місцевих виборів в так званих "ЛНР" і "ДНР". Команда Путіна категорично блокує обговорення важливих питань, в тому числі щодо обміну полоненими, наполягаючи на тому, щоб Верховна Рада України змінила постанову про місцеві вибори, які призначені на 25 жовтня.

Єрмак раніше визнавав, що постанова ВРУ про місцеві вибори 2020 дійсно викликає складності в переговорному процесі по Донбасу. Тому він закликав депутатів прийняти рішення відповідно до інтересів нашої держави, із зобов'язаннями, які є, і нормами міжнародного права.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що глава Офісу президента Андрій Єрмак звернувся до українців з довгоочікуваною заявою - він повідомив про те, що мирний план по Донбасу вже готовий і "лежить на столі". Тепер, за його словами, справа тільки за командою російського президента Володимира Путіна, яка поки чітко не відповіла - Кремль підтримує мир на Донбасі чи ні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?