Влада України остаточно визначилась у спірному питанні щодо ОРДЛО
Категорія
Політика
Дата публікації

Влада України остаточно визначилась у спірному питанні щодо ОРДЛО

Влада України остаточно визначилась у спірному питанні щодо ОРДЛО
Джерело:  online.ua

Закон про амністію учасників війни На донбасі - одне зі спірних питань, через які Кремль блокує переговорний процес щодо врегулювання конфлікту. Команда президента РФ Володимира Путіна наполягає, що офіційний Київ уже зараз виправдав і припинив переслідування осіб, причетних до подій в ОРДЛО, але українська сторона зайняла принципову позицію і дала зрозуміти, що не збирається поступатися Москві в цьому питанні. Глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук пояснив, коли Верховна Рада прийме закон про амністію і коли амністують учасників війни на Донбасі. Він також уточнив, хто потрапить під цей закон і що буде з бойовиками, причетними до вбивств українських військових і громадян України на Донбасі. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на ТАСС.

"Коли буде створена місцева влада після виборів на непідконтрольних територіях, буде і прийнятий українським парламентом закон про амністію. Амністія до виборів нереальна. У законі будуть враховані особливості регіону та світовий досвід в цих питаннях. Звичайно, військові злочинці і ті, у кого руки в крові, хто вбивав, вони не можуть бути амністовані ", - пояснив Кравчук.

Політик пояснив, що визначати тих, хто підпадає під амністію, буде спеціальна комісія за участю місцевої влади Донбасу.

"Кожна людина буде розглядатися окремо, її вина повинна буде доведена згідно із законом через суд. Іншого бути не може. Невинні люди не повинні постраждати", - уклав він.

Як відомо, Україна передала свій варіант плану врегулювання конфлікту на Донбасі ОБСЄ, його обговорять на наступному засіданні ТКГ 10 листопада. Цей план, в тому числі, передбачає проведення виборів навесні 2021 року обмін полоненими з Росією, який повинен відбутися не пізніше 15 грудня 2020 року, створення вільної економічної зони. У Кремлі ж відповіли, що пропозиція Києва роззброїти всі незаконні збройні формування і повернути кордон з РФ під контроль уряду України перед проведенням місцевих виборів "розходиться з Мінськом домовленостями".

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що команда Зеленського невідкладно звернулася до Путіна з жорстким ультиматумом. Офіційний Київ попередив Кремль, що не збирається надавати особливий статус Донбасу на умовах Кремля.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?