Влада України вимагатиме репарацій від Росії
Категорія
Політика
Дата публікації

Влада України вимагатиме репарацій від Росії

Влада України вимагатиме репарацій від Росії
Джерело:  online.ua

Україна може переглянути відносини з Росією тільки після припинення збройної агресії і виплати репарацій. Це затверджено в Стратегії зовнішньої політики України до 2024 року, прийнятої Кабміном 9 червня.

Джерело: пресслужба уряду

У документі зазначено, що агресивна політика РФ проти України має тривалий і погано прогнозований характер. Він визначає, що головною метою політики України на російському напрямку в середньостроковій перспективі є припинення збройного конфлікту на Донбасі і повернення тимчасово окупованих територій під контроль офіційного Києва. При цьому передбачається, що це відбудеться не скоро, і до цього Київ буде прагнути скоротити залежність від торгівлі з Москвою.

"Очевидними умовами перегляду відносин з Російською Федерацією та переходу від конфронтації до "мирного співіснування" повинні бути припинення РФ агресії проти України і повернення тимчасово окупованих територій, здійснення компенсації та інших форм репарацій за шкоду, заподіяну Україні внаслідок тимчасової окупації територій, відмови Російської Федерації від практики втручання у внутрішні справи України ", - йдеться в документі.

До речі, це перший в історії стратегічний документ такого рівня з питань зовнішньої політики України. Тепер його має затвердити РНБО.

Стратегія зовнішньополітичної діяльності України - що в ній прописано

Стратегія в числі цілей і пріоритетів України називає:

  • протидію державі-агресору;

  • забезпечення суверенітету і відновлення миру і територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаною державного кордону;

  • залучення Росії до міжнародно-правової відповідальності;

  • протидію дезінформації, спрямованої проти інтересів і іміджу України;

  • формування безпечного середовища дипломатичними способами.

Вона передбачає:

  • отримання Україною членства в Європейському Союзі та Організації Північноатлантичного договору (НАТО);

  • сприяння зовнішньої торгівлі та інвестицій;

  • технологічну та екологічну трансформацію України;

  • захист прав і інтересів українців за кордоном;

  • забезпечення свободи переміщення українців у світі;

  • формування і просування позитивного іміджу України в світі.

Що передбачає стратегія для протидії Росії

Для протидії російській агресії передбачено:

  • розширення кола країн, що активно підтримують територіальну цілісність і суверенітет в протистоянні з Росією;

  • відпрацювання з НАТО, її державами-членами та Грузією ініціатив щодо посилення присутності сил Альянсу в Чорноморському регіоні;

  • просування ініціатив, спрямованих на забезпечення свободи судноплавства в Чорноморському і Азовському морях.

Також Стратегія національної безпеки України визначає, що пріоритетний стратегічний характер мають відносини України з США, Великою Британією, Канадою, Німеччиною, Францією. Крім того, в ній йдеться про важливість стратегічного партнерства з Польщею, Туреччиною, а також з Азербайджаном, Грузією, Литвою та встановлення такого партнерства з Румунією для забезпечення стабільності в Центральній і Східній Європі, в регіоні Азовського, Чорного, Балтійського і Середземного морів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?