Влада України визначилася, що буде з росіянами в Криму після деокупації
Категорія
Україна
Дата публікації

Влада України визначилася, що буде з росіянами в Криму після деокупації

Влада України визначилася, що буде з росіянами в Криму після деокупації
Джерело:  online.ua

Після деокупації Криму все росіяни, які приїхали на український півострів нелегальним шляхом, будуть видворені. Це прописано в стратегії по деокупації Криму, яку прийняв РНБО та запустив в дію президент України Володимир Зеленський. Громадянам України, які живуть в окупованому Криму і не порушували законодавство, боятися нема чого. Що буде з росіянами в Криму після деокупації, пояснив віце-прем'єр-міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков в інтерв'ю телеканалу "Дім", передає ONLINE.UA.

Резніков нагадав, що російська влада за указом глави Кремля Володимира Путіна завезла до Криму понад півмільйона росіян, щоб "розмити" етнічне населення півострова. Він не виключає, що багатьох з цих людей туди завезли насильно, але незважаючи на це вони стали посібниками злочину, який здійснює Кремль проти України.

"Що стосується долі цих людей, яких завезли. Вони не громадяни України, вони приїхали або добровільно, або насильно. Але вони, по суті, пособники цього злочину, що вчиняється офіційної Росією, офіційним Кремлем. Тому їх доля ... Я не люблю слово "депортація", воно несе дух сталінського режиму. Але українським законодавством передбачено видворення з країни. Це право будь-якої країни ", - пояснив Резніков.

Він підкреслив, що підхід у цьому питанні буде індивідуальним і якщо громадянин РФ прибув до Криму законним шляхом, той "напевно, до нього не буде питань".

"А всі, хто потрапив незрозумілим нам шляхом, вони всі порушники закону, який регулює правила перетину кордону України. Відповідно, вони всі підлягають видворенню. Є така адміністративна процедура", - попередив міністр.

У той же час Резніков запевнив, що громадянам України після деокупації Криму нічого не загрожує.

"Вони повинні вірити, що Україна повернеться, і у них не буде проблем у вільній Україні, в демократичній, ліберальної, на відміну від того жаху, який твориться, в якому вони сьогодні перебувають. Їх перестануть незаконно обшукувати, заарештовувати, забороняти їм збиратися на вулицях, щоб висловлювати свою думку ... Ніякої комендантської години, ніяких підвалів - на відміну від окупованих територій. Тому боятися їм точно не потрібно ", - запевнив Резніков, уточнивши, що це прописано в стратегії РНБО.

Як відомо, Рада національної безпеки і оборони України ухвалила "Стратегію деокупації і реінтеграції тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та м.Севастополь" 11 березня. Робота над документом тривала більше року із залученням представників багатьох інститутів, зокрема, Меджлісу кримськотатарського народу. Це перший фундаментальний документ з часів окупації Кримського півострова Російською Федерацією, який дає чіткий дороговказ, яким чином українська влада вирішила рухатися в питаннях деокупації півострова.

Одним з ключових моментів стратегії є запуск Кримської платформи, за допомогою якої українська влада розраховує повернути Крим. Також стратегія дає чіткий сигнал міжнародній спільноті, що Україна є послідовною у своїх діях щодо відновлення територіальної цілісності, порушеної внаслідок зневаги Російською Федерацією своїх міжнародних зобов'язань.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що у Зеленського підказали українцям, як не втратити свою землю в Криму.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?