Влада України змінила умови отримання житла для переселенців з Донбасу
Категорія
Україна
Дата публікації

Влада України змінила умови отримання житла для переселенців з Донбасу

Влада України змінила умови отримання житла для переселенців з Донбасу
Джерело:  online.ua

У середу, 23 грудня, Кабінет Міністрів змінив умови отримання житла для переселенців з Донбасу. Прийнятою постановою уряд дозволив внутрішньо переміщеним особам (ВПО) отримувати житло в користування в будь-якому населеному пункті, де є таке житло, а не тільки за місцем реєстрації і постановки на облік, як це було раніше. Подробиці змінених умов отримання житла для переселенців з Донбасу повідомила пресслужбу МінТОТ, передає ONLINE.UA.

"Відтепер внутрішньо переміщені особи зможуть отримувати житло в будь-якому населеному пункті, де є таке житло, а не тільки в населених пунктах, де людина перебуває протягом року на обліку в Єдиній інформаційній базі даних про ВПО. Крім того, розширено перелік громадян, яким можуть вручити ордер на житло, якщо у внутрішньо переміщеного особи немає можливості забрати його особисто. Також, зміни передбачають, що органи місцевого самоврядування будуть визначати додаткові критерії, за якими надаватиметься житло ", - йдеться в постанові.

У МінТОТ нагадали, що в 2021 році буде збільшено бюджет на придбання житла для внутрішньо переміщених осіб. Якщо за результатами 2020 житлом було забезпечено 74 сім'ї, то в 2021 році ця цифра виросте до понад 300. Бюджет на придбання житла в 2021 році збільшується в шість разів до 125 млн гривень.

Нагадаємо, в даний час в Україні запустили пільгове іпотечне кредитування для переселенців. Держфонд сприяння молодіжному житловому будівництву вже формує окрему чергу для отримання пільгового кредиту на житло під 3% річних для ВПО. Це стало можливим після ратифікації Верховною Радою угоди між урядом України та урядом Німеччини про залучення 25,5 млн євро від німецького державного банку розвитку KfW. ВПО зможуть отримати пільгові кредити на прийняте в експлуатацію житло в сумі приблизно 40 тисяч євро в гривневому еквіваленті терміном на 20 років під пільгові умови - 3% річних в гривні з розрахунку 63 кв. м. загальної площі на сім'ю. За два роки планується забезпечити житлом приблизно 680 сімей або 1768 осіб з числа ВПО.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Кабмін прийняв постанову, якою розпорядився виділити ще 4 млн гривень для переселенців з ОРДЛО на придбання житла. Їх отримають 90 внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Крім коштів держбюджету, ще 1,7 млн грн виділять на дану програму місцеві бюджети.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?