Волкер закликав Байдена терміново зателефонувати Зеленському
Категорія
Політика
Дата публікації

Волкер закликав Байдена терміново зателефонувати Зеленському

Волкер закликав Байдена терміново зателефонувати Зеленському
Джерело:  online.ua

Колишній спецпредставник Держдепу США по Україні Курт Волкер розкритикував останні дії команди нового американського лідера Джо Байдена по відношенню до України. Він вважає, що США повинні відновити стратегічний діалог з офіційним Києвом, оскільки в Україні наростають побоювання, які може легко розвіяти команда Байдена. Для цього, на думку Волкера, Байден повинен якомога швидше зателефонувати президенту України Володимиру Зеленському та продемонструвати незмінну підтримку США українській державі і українцям. Про це Волкер написав у своїй колонці для Центру аналізу європейської політики(CEPA), передає ONLINE.UA.

Волкер вважає, що побоювання України з приводу США перш за все виникли через те, що Байден через тиждень після інавгурації провів переговори з премзеднтом РФ Володимиром Путіним щодо українського питання, але при цьому не провів жодних консультацій з Україною, яка є жертвою російської агресії. Волкер вважає неправильним те, що Байден досі не розмовляв з президентом Зеленським, але при цьому подзвонив більш ніж 30 інших главам держав.

Колишній спецпредставник Держдепу США по Україні нагадав, що в заяві Білого дому, за підсумками переговорів Байдена і Путіна, йдеться, що президент США підтвердив підтримку суверенітету України, але при цьому ненавмисно не згадується, що Сполучені Штати підтримують територіальну цілісність України.

"Таке упущення є критичним і вартим уваги для України, враховуючи окупацію Донбасу Росією і заявлену анексію Криму", - зазначив Волкер.

Він нагадав команді Байдена, що російські пропагандисти і ватажки ОРДЛО, призначені Кремлем, вже відкрито заявляють про "повернення Донбасу матінці Росії", а в зоні ООС свої наміри підтверджують обстрілами по позиціях українських захисників. Волкер підкреслив, що Кремль також зірвав переговори в нормандському форматі, а союзники Україні не ведуть ніяких серйозних переговорів, щоб змусити Росію припинити агресію і відновити мир та законне управління в Донецьку і Луганську. На цьому тлі Сполучені Штати, на думку Волкера, можуть зробити кілька речей, щоб продемонструвати незмінну підтримку Україні і тим самим просунути інтереси США, а саме:

  • телефонні переговори Байдена і Зеленського повинні відбутися якомога швидше;

  • прессекретар Білого дому повинен висловити обурення пропозицією довіреної особи Кремля RT анексувати Донбас Росією;

  • держсекретареві Блінкену слід підтвердити прихильність США Декларації Помпео від 25 липня 2018 року, в якій Сполучені Штати зобов'язалися відмовитися "визнати претензії Кремля на суверенітет над територією, захопленої силою, порушуючи міжнародне право";

  • Сполучені Штати повинні відновити "стратегічний діалог" з Україною з фундаментальних питань геостратегічної важливості;

  • США повинні приєднатися до ЄС, МВФ та інших міжнародним прихильникам, щоб допомогти Україні реалізувати антимонопольне законодавство.

"Сполучені Штати можуть легко і ефективно запустити таку дорожню карту. Але США повинні діяти швидко, оскільки сили, що протистоять такій програмі, вже мобілізуються", - підсумував Волкер.

Нагадаємо, Байден подзвонив Путіну в кінці січня - вони обговорили двосторонні відносини США і Росії, а також ситуацію на Донбасі і в Україні, з приводу чого у них виникли серйозні розбіжності. Байден говорив з Путіним жорстко і відверто. Як повідомили в Білому домі, президент США дав зрозуміти главі Кремля, що буде захищати суверенітет України і допомагати боротися з агресією Росії. Путін же категорично не згоден з позицією Байдена Донбасом.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що у Путіна заявили про загострення на Донбасі після санкцій проти Медведчука.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?