Володимир Великий у колекції UkraSoul: правда та міфи про київського князя
Категорія
Політика
Дата публікації

Володимир Великий у колекції UkraSoul: правда та міфи про київського князя

Володимир Великий у колекції UkraSoul: правда та міфи про київського князя
Джерело:  online.ua

NFTS4Truth запускає колекцію унікальних токенів UkraSoul NFT Collection. Кошти, зібрані від продажу NFT будуть спрямовані на відбудову України. Першим героєм колекції став київський князь Володимир Великий.

Росія вміло використовує історію на свою користь – історичними міфами та маніпуляціями виправдовуються сучасні дії РФ. Це не оминуло й історію Київської Русі та самого Володимира. Online.ua прагне поширювати правду про українську історію та культуру, тож розвінчання російських міфів та пропаганди є критично необхідним.

Володимир Великий за 35 років свого правління перетворив Київську Русь на одну з наймогутніших держав Східної Європи.

Володимир Великий об’єднував східнослов’янські племена й прийняв християнство як державну релігію у 988 році. Це не лише зміцнило владу князя, але й дало величезний поштовх для розвитку освіти, мистецтва, літератури. За правління Володимира були побудовані перші школи та церкви, зокрема Десятинна церква в Києві.

Міф №1: Крим – «колиска хрещення» Володимира Великого

Без привласнення історії Київської Русі, Росія вже не може видавати себе за тисячолітню колиску православ’я, якою хоче бути.

З цього виходять і претензії на Кримський півострів. Російська пропаганда подає Крим як «колиску хрещення» і «святиню російського християнства». У це ж вірить і сам президент Росії Володимир Путін.

Проте уже понад сто років більшість істориків вважають, що Володимир Великий прийняв хрещення не в Херсонесі, а у Києві. Лише після цього він пішов в похід на Крим.

Міф №2: Хрестивши Русь, Володимир заклав підвалини “русского мира”

Російська пропаганда стверджує, що Володимир Великий прийняв християнство, тим самим започаткувавши один з важливих компонентів імперського наративу Росії про так званий “русский мир”, невід’ємною частиною якого є саме православне християнство.

Проте чи справді це так?

Хрещення Русі було насамперед геополітичним рішенням для включення країни до європейської цивілізації. Для цього варто лише поглянути на кількість династичних шлюбів київських князів: з 52 міждинастичних шлюбів три чверті припали на західні країни — Англію, Скандинавію, Польщу, Німеччину, Угорщину та Францію.

Тож князь Володимир залучив Русь до європейської цивілізації, а не започаткував винятковість російської.

Міф № 3: Лише Росія є спадкоємицею культурної та релігійної спадщини Русі

Росія просуває міф, що Україна та Білорусь не претендують на спадщину Русі, нібито через те, що були у складі інших держав і піддалися їхнім впливам.

Це – міф радянської історії, адже Росія і Русь це не одне поняття, проте до цього часто апелює Путін у своїх промовах.

Київ, вийшовши зі сфери впливу російської державності, підриває імідж Росії як країни з тисячолітньою історією та колиски православ’я. Тож Кремль робить усе, аби «повернути» Україну в «русский мир».

Насправді ж, Росія претендує на спадщину Київської Русі так само, як і Франція на спадщину давнього Риму. Тобто дуже дуже опосередковано, адже Росія не мала прямого відношення до створення давньоруської культури.

Якщо ви хочете підтримати відбудову України, популяризуючи її справжню історію, відвідайте, вподобайте, поширте та інвестуйте в UkraSoul NFT-колекцію.

Слідкуйте за новинами, щоб не пропустити появу нових NFT у матеріалах про провідних героїв з колекції UkraSoul на online.ua.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?