Вона приречена на поразку: Рада звільнила главу НБУ Якова Смолія
Категорія
Політика
Дата публікації

Вона приречена на поразку: Рада звільнила главу НБУ Якова Смолія

Вона приречена на поразку: Рада звільнила главу НБУ Якова Смолія
Джерело:  online.ua

Очільник Національного банку України Яків Смолій під час засідання українського парламенту наголосив, що його заява про відставку є протестом проти політичних тисків на НБУ. Варто звернути увагу на те, що посадовець не називав конкретних прізвищ і не уточнював, хто саме на нього та його колег тиснув, однак нещодавно анонімні джерела в політичній силі "Слуга народу" вразили неочікуваним зізнанням — вони стверджують, що відставку Смолія спровокував конфлікт, що виник у нього нещодавно з українським лідером Володимиром Зеленським. Згідно з останніми даними, суперечка президента і голови НБУ начебто мала місце під час засідання Нацради реформ. У Смолія і Зеленського, зокрема, відбулася напружена розмова, передає ONLINE.UA.

"Тиск (політичний – ред.) це антонім для ефективного діалогу. Розмова, де один говорить про економіку та фінанси, а інший лише чує свої політичні інтересу, приречена на поразку. Чи означає моя відставка, що незалежність НБУ вдалося зламати? Ні. Це протест, це сигнал, це попередження, це червона лінія. Своєю відставкою я прагну застерегти від подальших спроб підірвати інституційні основи центрального банку в Україні. Наразі команда правління і кілька тисяч висококласних професіоналів залишаються працювати в НБУ, щоб зберегти макроекономічну і фінансову стабільність. Однак вкрай важливо, щоб їхній роботі припинили заважати. Щоб президент, уряд та політики налагодили ефективну взаємодію із НБУ". - заявив Яків Смолій.

Варто звернути увагу на те, що 2 липня український лідер Володимир Зеленський зразу ж зареєстрував проєкт постанови про звільнення Якова Смолія з посади голови Національного банку. Однак рішення президента України розкритикували чимало міжнародних партнерів, які заявили що воно може підірвати довіру до офіційного Києва.

3 липня Верховна Рада проголосувала за відставку Якова Смолія.Депутати 286 голосами підтримали проєкт постанови про звільнення Смолія, поданий в Раду президентом Володимиром Зеленським.

Як повідомляв ONLINE.UA, у влади Євросоюзу остаточно увірвався терпець  після чергового гучного скандалу, який розгорівся в Україні після відставки очільника НБУ Якова Смолія.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?