Вона просто не працює - в Кабміні зважилися на шокуюче зізнання
Категорія
Економіка
Дата публікації

Вона просто не працює - в Кабміні зважилися на шокуюче зізнання

Міністр економіки Ігор Петрашко виступив з доволі неочікуваною заявою - він наголосив, що наразі банківська система перебуває у гіршому стані, ніж у 2014 році, вона не є реформованою по суті. За словами міністра, вона просто не працює. Про це повідомляє з посиланням на "Ліга.net".

"Наша банківська система не працює. З моменту банкопаду пройшло вже майже п’ять повних років - достатньо часу для відновлення. Але система наразі у гіршому стані, ніж у 2014-му. Вона не є реформованою по суті: варто згадати рівень NPL-кредитів (non-performing loans, кредити, що не обслуговуються. – ред.) у портфелях державних банків Якби в нас була правильна регуляція, думаю, п’яти років цілком би вистачило для оздоровлення сектору", - каже міністр.

Журналіст попросив прокоментувати ідею НБУ про довгостроковий рефінанс - Петрашко зазначив, що дана ідея завідомо провальна, оскільки від того, що Нацбанк видає рефінанс, стимулювання економіки не з’явиться.

"Реальність сьогодні така, що гроші, отримані від рефінансу, підуть на фінансування державного бюджету. У той же час, ресурс банків заморожено через депозитні сертифікати", - зазначає Петрашко.

За його словами, такого ресурсу недостатньо, а той що є у банків, йде не на кредитування економіки. Міністр звертає увагу українців на, що без кредитування росту економіки не буде.

"Для того, щоб ми почали рости на 7-8% в рік, нам треба, щоб близько 400 млрд грн кредитів щорічно видавала банківська система. Цього треба досягти. Більшість банків рапортує про те, що на кредити немає попиту, якісного позичальника немає. А як йому з’явитися, коли ставка 20%? Маємо радикально змінити правила на банківському ринку", - наголосив глава відомства.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що коронавірусну кризу в світовій економіці вдасться подолати не раніше, ніж через три роки. При цьому ситуація може бути ще гірше, ніж в попередньому прогнозі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?