Вони ростуть - розкрита цікава загадка найвищих гір на планеті
Категорія
Технології
Дата публікації

Вони ростуть - розкрита цікава загадка найвищих гір на планеті

Вони ростуть - розкрита цікава загадка найвищих гір на планеті
Джерело:  online.ua

Гори займають майже 27% земної суші і, безумовно, відіграють важливу роль в житті людини. Найвищою горою на Землі є Еверест або Джомолунгма, яка розташована в Гімалаях в хребті махалангур-гімал, по якому проходить кордон Непалу і Тибету автономного району. Вона підноситься на 8848,43 метра над рівнем моря, а сходження на цю гору - справжня мрія для будь-якого альпініста. Нещодавно вчені розкрили цікаву таємницю найвищих гір на Землі. Як виявилося, вони ростуть і "розмножуються". Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на дослідження, опубліковане в журналі Nature.

Вчені, досліджуючи гірські ланцюга в США, Гімалаях, Андах і Японії, з'ясували, що гори продовжують рости і це обумовлено впливом підземних сил. Найбільший вплив на висоту гірських ланцюгів надає рух тектонічних плит під ними. У міру того, як плити стикаються і переміщаються відносно одна до одної, утворюються нові гірські ланцюги. Даний процес може займати мільярди років.

При цьому, висота гір може і зменшаться. Це обумовлено кліматом і природною ерозією. Ще одним фактором, що впливає на зростання гір, є ізостазія - рівноважний стан земної кори, при якому менш щільна земна кора "плаває" в більш щільному шарі верхньої мантії.

Фахівці вважають, що їх відкриття розкриває загадку появи найвищих гір на планеті. При цьому вони відзначають, що вплив клімату на зміну гірського рельєфу переоцінене.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що вчені розкрили чергову загадку Великої китайської стіни. Як виявилося, серед причин був намір імперською китайської влади контролювати рух людей через кордон.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?