ВООЗ рекомендує Україні знищити небезпечні патогени в лабораторіях
Категорія
Україна
Дата публікації

ВООЗ рекомендує Україні знищити небезпечні патогени в лабораторіях

ВООЗ рекомендує Україні знищити небезпечні патогени в лабораторіях
Джерело:  online.ua

Представники ВООЗ рекомендували Україні знищити всі небезпечні патогени в своїх лабораторіях в умовах війни, розв'язаної РФ, щоб запобігти витоку небезпечних інфекцій та недопустити масового зараження населення.

Джерело:  Reuters

ВООЗ закликає Україну не допустити біологічної катастрофи

На думку експертів ВООЗ, вторгнення РФ та обстріли міст створюють високий ризик витоку патогенів, що є збудниками небезпечних хвороб, у разі якщо такі лабораторії зазнають пошкоджень.

Як і в багатьох інших країнах, в Україні є лабораторії громадської охорони здоров'я, що вивчають можливості зниження загрози небезпечних захворювань, що вражають як тварин, так і людей, в тому числі COVID-19.

У рамках цієї роботи ВООЗ настійно рекомендувала Міністерству охорони здоров'я України та іншим відповідальним органам знищити особливо небезпечні патогени, щоб запобігти будь-яким можливим витокам, - повідомляють представники ВООЗ.

ВООЗ не надала конкретної інформації про види патогенів або токсинів, що зберігаються в лабораторіях України.

Між тим президент Володимир Зеленський зазначив, що РФ може використати проти України хімічну та біологічну зброю.

Вони звинувачують нас, що ми нібито розробляємо бактеріологічну зброю, готуємо хімічну атаку. Мене це дуже турбує, тому що не один раз ми переконувалися: хочеш дізнатися про плани Росії, подивися, в чому Росія звинувачує інших. Вони вже робили такі речі в інших країнах. Так же само. Самі анонсували, самі організовували, самі скаржилися, і самі будуть робити ще, знову і знову, якщо їх не зупинити, - зазначив голова держави.

У середу представник МЗС РФ Марія Захарова повідомила, що у Росії нібито є документи, які свідчать, що українське Міністерство охорони здоров'я наказало знищити зразки чуми, холери, сибірської виразки та інших збудників до 24 лютого, коли російські війська увійшли в Україну.

Президент попередив РФ про дуже жорсткі наслідки у разі застосування хімічної зброї в Україні.

Якщо ви зробите щось подібне проти нас, Ви отримуєте найжорстокішу санкційну відповідь, - зазначив Зеленський.

При цьому президент України відреагував на звинувачення РФ у планах використати хімічну зброю

Що це за звинувачення в підготовці хімічних атак. Ви що, вирішили провести "дехімізацію" України? Чим? Аміаком? Фосфором? Що ще ви нам приготували? Куди вдарите хімічною зброєю? По пологовому будинку в Маріуполі? По церкві в Харкові? По дитячій лікарні Охматдит? - питається Зеленський.

За словами голови держави, більшість хімічних лабораторій в Україні були створені ще за часів Радянського Союзу, та наразі займаються цивільними, а не військовими технологіями.

Ми адекватні люди, я президент адекватної країни, я батько двох дітей і ніякої хімічної або іншої зброї масового ураження на нашій землі ніхто не розробляє. І весь світ це знає. Ви це знаєте, - наголосив Зеленський.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?