ВООЗ рекомендувала щеплення проти COVID-19 навіть після хвороби
Категорія
Світ
Дата публікації

ВООЗ рекомендувала щеплення проти COVID-19 навіть після хвороби

ВООЗ рекомендувала щеплення проти COVID-19 навіть після хвороби
Джерело:  online.ua

Представники Всесвітньої організації охорони здоров’я виступили з новими рекомендаціями щодо масової вакцинації проти коронавірусу COVID-19. Експерти наголосили, що щеплення варто також робити людям, які перенесли хворобу. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на виступ головної наукової представниці ВООЗ Сум’ї Свамінатан.

За її словами, це пов’язано з інтенсивністю імунної відповіді.

“Ми рекомендуємо зробити щеплення незалежно від того, були чи ні ви раніше інфіковані. Ми знаємо, що у більшості людей, які перенесли COVID-19, виробляється імунна відповідь”, - наголосила Свамінатан.

Водночас сила цієї відповіді може відрізнятися. Перш за все це особи, які мали слабкі симптоми коронавірусної хвороби чи взагалі не знали про власну інфікованість.

“Позитивним моментом є те, що імунна система розпізнає аналогічний антиген і протеїн. Тому навіть якщо ви раніше були інфіковані та зараз отримали вакцину, то вона діє як підсилювач імунної відповіді”, - наголосила експертка.

Вона зауважила, чітких відповідей на багато питань щодо коронавірусу все ще немає, оскільки науковці все ще його досліджують — на це потрібен час. Зокрема, немає чітких даних про тривалість імунної відповіді проти коронавірусу.

“Вчені все ще досліджують це питання. Дослідження, що стосуються дітей, скоро почнуться, і в найближчі кілька місяців ми отримаємо більше даних”, - резюмувала представниця Свамінатан.

Нагадаємо, до груп ризику, які першими отримують вакцину проти коронавірусу, не відносяться здебільшого особи, які вже перехворіли на COVID-19. Передбачалося, що вони отримали імунітет, якщо перенесли інфекцію не більш ніж за кілька місяців до моменту вакцинації.

Як повідомляв ONLINE.UA, перша партія вакцини проти коронавірусу приїде в Україну вже 15-17 лютого. В Індії вже почалося відвантаження препаратів компаній AstraZeneca і Novavax. Після прибуття вакцини в Україні почнеться COVID-вакцинація.

На першому етапі щеплення отримають медики, які працюють з хворими на коронавірус. Китайська вакцина Sinovac приїде в Україну упродовж місяця. Заступник керівника Офісу Президента України Кирило Тимошенко запевнив, що логістика доставки вакцини від COVID-19 по всій Україні вже відпрацьована.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?