ВООЗ розглядає можливість інфікувати здорових людей коронавірусом: що важливо знати
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

ВООЗ розглядає можливість інфікувати здорових людей коронавірусом: що важливо знати

ВООЗ розглядає можливість інфікувати здорових людей коронавірусом: що важливо знати
Джерело:  online.ua

Всесвітня організація охорони здоров'я наразі уважно та детально вивчає можливість проведення досліджень, під час яких здорових молодих добровольців навмисно будуть інфікувати коронавірусом SARS-CoV-2, щоб прискорити розробку вакцини. Згідно з останніми даними, саме це доленосне питання планують обговорити на консультативній закритій нараді. За словами експертів ВООЗ, дослідження із зараженням людей потенційно можуть дати результати швидше, ніж звичайні польові випробування вакцин, в яких дослідники повинні чекати, поки учасники заразяться природним шляхом. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на The Guardian.

"У деяких вчених є застереження щодо зараження добровольців вірусом, від якого немає ліків, хоча є методи лікування, які можуть допомогти пацієнтам. Однак прихильники стверджують, що ризики COVID-19 для молодих і здорових мінімальні, а користь для суспільства висока. Уряд Великої Британії інвестував близько 30 мільйонів фунтів стерлінгів на підтримку таких досліджень, хоча етичного схвалення ще немає.Ці дослідження також можна використовувати для порівняння декількох вакцин-кандидатів, розробки методів лікування і збору даних про безпосередніх наслідки інфекції, що в іншому випадку було б важко", — йдеться в повідомленні.

Варто звернути увагу на те, що ентузіазм щодо таких випробувань в США різко знизився після того, як нещодавно стало відомо про перші позитивні результати нових вакцин. Однак прихильники "провокаційних" досліджень стверджують, що вони все-таки мають сенс.

"Pfizer, Moderna і AstraZeneca разом зможуть зробити у 2021 році вакцини, достатні тільки для імунізації третини людства, а багаті країни вже зробили попереднє замовлення на більшість своїх вакцин. Випробування вакцини-кандидата нового покоління на людях можуть допомогти гарантувати, що вакцини вистачить на весь світ", — наголосив Джошуа Моррісон, виконавчий директор некомерційної організації 1Day Sooner, яка виступає за такий вид досліджень.

Що важливо розуміти, контрольовані дослідження людських інфецій передбачають навмисне зараження здорових добровольців. У ВООЗ звертають увагу на те, що саме такі дослідження можуть бути особливо цінними для тестування вакцин.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що  в ЄС розповіли, коли може початися масова вакцинація.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?