Вперше в історії на біржі придбали ф’ючерси на воду
Категорія
Економіка
Дата публікації

Вперше в історії на біржі придбали ф’ючерси на воду

Вперше в історії на біржі придбали ф’ючерси на воду
Джерело:  online.ua

Вперше в історії людства вода поповнила ряд ресурсів, поряд із нафтою та золотом, які торгуються на Wall Street: одна з головних причин — це стан нашої планети та серйозні проблеми з екологією. За словами експертів, останні події на Землі можуть призвести до того, що вода стане рідкісним ресурсом у дедалі більшій частині світу. Окрім того, наголошується, що контракти на воду стали цілком очікуваною реакцією на восьмирічні посухи у Каліфорнії та нищівні пожежі у регіоні цьогоріч. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на агентство Bloomberg.

Як стверджують фахівці, такі контракти можуть допомогти зменшити ризики змін на водні ресурси для великих споживачів, як-от мигдальних ферм. Також вони звертають увагу міжнародної спільноти на те, що кліматичні зміни, посухи та зростання кількості населення у світі зроблять питання цінності води одним із головних питань у найближчі декілька років. За словами аналітиків, ринок таких ф’ючерсів, відповідно, лише зростатиме.

"Перші контракти виставила на продаж CME Group Inc. Ціна за 1 метр кубічний води - близько 0,4 долларів. Ф’ючерси пов’язані з Індексом Nasdaq Veles California Water Index, що вимірює зважену середню ціну води. Цього тижня були укладені перші дві угоди", — йдеться в повідомленні.

Не можна також не згадати про те, що станом на грудень 2020 року 2 мільярди людей проживають у місцевості з проблемами доступу до води. Окрім того, прогнозується, що 66% населення світу можуть зіткнутися з браком водних ресурсів упродовж наступних 4 років.

Попри те,що водні контракти і допомагають виробникам пом’якшити цінові ризики, професор Стенфордського університету Варто Томпсон переконаний, що вони не надто суттєво вплинуть на ринок.

"Поява ф’ючерсів на воду не змінює ризиків, що пов’язані з меншою пропозицією води у світі— вони просто є реакцією на ці процеси", — поділився своєю думкою з цього приводу експерт.

Як повідомляв ONLINE.UA, нещодавно в ООН пояснили, чому Україна опинилася у реальній небезпеці.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?