Вперше в історії України ціни на газ перетнули позначку в 15 тис грн
Категорія
Економіка
Дата публікації

Вперше в історії України ціни на газ перетнули позначку в 15 тис грн

Вперше в історії України ціни на газ перетнули позначку в 15 тис грн
Джерело:  online.ua

1 липня вперше в історії України ціни на природний газ перевищили позначку в 15 тисяч гривень за тисячу кубометрів. За словами представників українського газового ринку, цей показник є абсолютним рекордом.

Джерело: дані "Української енергетичної біржі"

1 липня ціни на газ в Україні перетнули позначку в 15 тис грн

Варто звернути увагу на те, що за день до цього середньозважена ціна природного газу на УЕБ була на рівні 13,4 тисячі гривень за тисячу кубів. Відповідно, протягом доби вартість газу зросла більш ніж на 1,5 тисяч гривень.

"Ціни на газ на європейському ринку також продовжують тенденцію до зростання, що відображається і на "внутрішньому ринку. Так, приведена вартість природного газу на нідерландському хабі TTF до кордону України станом на 2 липня становила 16,637 тисяч гривень за тисячу кубометрів.Приведена вартість враховує ціну газу на хабі, вартість транспортування газопроводами Європи, тариф для точки входу в ГТС України та ПДВ", - йдеться в повідомленні.

За словами учасників ринку, ціни на природний газ почали стрімко зростати насамперед через сезонні фактори, зокрема – високий попит, низькі запаси в сховищах, а також зловживання російського "Газпрому", який штучно обмежує обсяги постачання палива на європейський ринок.

Не можна також не нагадати про те, що нещодавно газопостачальні компанії оприлюднили липневі цінники на "блакитне паливо" для населення.

"У порівнянні з червнем місячні пропозиції на липень здорожчали. Базові річні тарифні плани не змінилися й залишаються значно вигіднішими за місячні. У липні річні ціни коливатимуться від 7,80 і до 13,50 грн за кубометр в залежності від постачальника. Тим часом місячні ціни, які компанії пропонують на липень, коливаються від 7,99 і до 15,5 грн за кубометр", - йдеться в повідомленні.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?