Вперше за чверть століття - Лукашенко прийняв шокуюче рішення
Категорія
Світ
Дата публікації

Вперше за чверть століття - Лукашенко прийняв шокуюче рішення

Вперше за чверть століття - Лукашенко прийняв шокуюче рішення
Джерело:  online.ua

Білоруський лідер Олександр Лукашенко вирішив почати навмисну провокацію біля кордонів країн НАТО. З 17 серпня він раптово оголосив військові навчання у литовських кордонів, а 20 серпня оголосив масштабні військові навчання біля кордонів Польщі, на які зігнав тисячі військових. У суботу, 22 серпня, Лукашенко привів всі основні війська Білорусі в повну бойову готовність через "серйозне ворушіння" НАТО біля кордонів. Цей наказ Лукашенко віддав особисто при відвідуванні військового полігону під Гродно. Він заявив, що це серйозне рішення йому довелося приймати вперше за чверть століття після того, як Генштаб доповів йому, яка обстановка біля кордонів Білорусі і прогноз її розвитку. При цьому ні Лукашенко, ні керівництво Міноборони Білорусі жодного разу не уточнили, що ж все-таки відбувається у західних кордонів республіки, що так їх турбує. Про нове шокуюче рішення Лукашенко повідомляє ONLINE.UA з посиланням на сайт білоруського лідера, перемогу на виборах якого не визнають ні білоруси, ні країни Європи.

"Вперше за чверть століття довелося приймати найсерйозніше рішення, приводячи основні частини Збройних Сил в повну бойову готовність і перекидаючи війська на західний напрямок. Замість того щоб займатися економікою і нагальними справами країни, доводиться приділяти увагу питанням стабілізації обстановки. Навіть не сказав би, що всередині країни. Перш за все це Мінськ. Навіть не хочу тут Гродно називати з позиції сьогоднішнього дня. Проте, що мене найбільше турбує, - до цієї внутрішньої ситуації додався зовнішній фактор. Ми бачимо серйозне ворушіння військ НАТО в безпосередній близькості від наших кордонів на території Польщі і Литви ", - пояснив своє рішення Лукашенко.

Як відомо, на нараді з керівництвом силового блоку Лукашенко в черговий раз заявив, що "НАТО дзвенить гусеницями біля наших воріт" і "відбувається нарощування військової потужності на західних кордонах нашої країни - Литва, Латвія, Польща". При цьому в Альянсі категорично спростували звинувачення і домисли Лукашенко - в НАТО підкреслили, що стежать за ситуацією в Білорусі, але ні про яке нарощування військових сил не йдеться.

Важливо відзначити, що крім приведення військ у бойову готовність і провокацій на кордоні з країнами НАТО, Лукашенко заблокував кілька десятків інформаційних сайтів, серед яких ресурси великих ЗМІ і опозиційних політиків, "на підставі рішення Міністерства інформації Республіки Білорусь". Білоруська асоціація журналістів зажадала від влади Білорусі негайно припинити тиск на пресу, забезпечити безперебійний випуск друкованих видань, розблокувати доступ до заблокованих сайтів. Вони також закликали білоруську і міжнародні організації підтримати цю заяву.

Нагадаємо, Лукашенко вважає, що за протестної ситуацією в Білорусі стоїть Захід. Тому він раптово перейнявся кількістю навчань НАТО в сусідніх з Білоруссю країнах і доручив перекинути повітряно-десантну бригаду з Вітебська в Гродно - "у зв'язку з напруженою ситуацією на західних кордонах". Крім того, він звернувся до президента Росії Володимира Путіна з проханням про допомогу. У Кремлі запевнили Лукашенко, що Росія готова надати необхідне сприяння у вирішенні проблем, що виникли на основі принципів Договору про створення Союзної держави, а також в разі необхідності по лінії Організації Договору про колективну безпеку.

22 серпня в Білорусі тривають масштабні протести, які тривають вже майже два тижні. Жителі країни вимагають скасувати підсумки виборів, на яких, за даними ЦВК, переміг Лукашенко і результати яких не визнав Євросоюз, відправити старе керівництво у відставку і провести нові вибори, а також притягти до відповідальності силовиків за жорстокі розгони мітингів в перші дні. Вже тиждень в Білорусі проходить страйк - співробітники провідних підприємств країни відмовляються виходити на роботу, поки режим Лукашенка не виконає вимоги народу.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Лукашенко пішов на нові радикальні заходи. Він наказав військовим вживати жорстких заходів для захисту Білорусі від "зовнішнього втручання".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?