Іноземні експерти звернулися до НАТО через Україну — у чому річ
Категорія
Політика
Дата публікації

Іноземні експерти звернулися до НАТО через Україну — у чому річ

Іноземні експерти звернулися до НАТО через Україну — у чому річ

Міжнародне експертне співтовариство Львівського безпекового форуму невідкладно звернулося до лідерів НАТО, влади США, Європейського Союзу та країн Чорного моря із закликом якнайшвидше надати Україні та Грузії реалістичний План дій щодо членства в НАТО. Це наголошується у резолюції форуму щодо безпекових викликів у Чорному морі. Цей документ закликає "надати Україні та Грузії в найкоротші терміни чіткий та реалістичний План дій щодо членства в НАТО відповідно до рішення, прийнятого на Бухарестському саміті в 2008 році". Фахівці нагадали про зростання важливості Чорного моря для трансатлантичної безпеки та визнали російську агресивну зовнішню політику ключовою загрозою для безпеки і процвітання регіону. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на "ЄП".

У резолюції мовиться про загрозливе нарощення РФ військових сил у регіоні, зокрема збільшення військової присутності в країнах Південного Кавказу в результаті розвитку конфлікту в Нагірному Карабаху, а також перетворення Чорного моря на пусковий майданчик для російських військових операцій на Близькому Сході, що стало можливим завдяки окупації Криму. Окрім того, фахівці стурбовані відсутністю чіткої стратегії Альянсу в регіоні, що створює вакуум, який легко заповнює РФ. За їхніми словами, Захід повинен використати цілісний підхід до власного південно-східного флангу, що включає Балтію, Чорноморський регіон та регіон Середземного моря.

"Серед конкретних кроків для покращення безпеки у Чорноморському регіоні експерти пропонують заборонити вхід кораблів із окупованого Криму до усіх європейських та західних портів у світі, забезпечити постійну присутність німецьких та американських кораблів у Чорному морі, зокрема в українських портах. Також, вважають експерти, необхідно розмістити у регіоні тренувальну базу для регулярних військових навчань країн Чорного моря та НАТО", — йдеться в повідомленні.

Варто звернути увагу на те, що резолюцію підтримали 17 експертів, зокрема: генерал-лейтенант у відставці Бен Ходжес, колишній заступник генсека НАТО Александр Вершбоу, колишній командувач Військово-морських сил України в 2016-2019 роках адмірал Ігор Воронченко.

Як повідомляв ONLINE.UA,  генсек НАТО Єнс Столтенберг вирішив не підігравати Будапешту  і натякнув, що Альянс не буде втручатися в суперечку України та Угорщини.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?