ВС підтвердив вирок науковцю за крадіжку секретних даних на користь спецслужб РФ
Категорія
Україна
Дата публікації

ВС підтвердив вирок науковцю за крадіжку секретних даних на користь спецслужб РФ

ВС підтвердив вирок науковцю за крадіжку секретних даних на користь спецслужб РФ
Джерело:  online.ua

У Верховному Суді України підтвердили засудження харківського науковця до 12 років ув’язнення через співпрацю з російськими спецслужбами. Згідно з обвинуваченням, громадянин організував цілу агентурну мережу для отримання й передачі секретних даних про українську оборонну промисловість. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Службу безпеки.

За даними силовиків, викриття кремлівського агента сталося влітку 2017 року. Тоді він намагався здобути відомості щодо оборонки від представника Національного наукового центру “Харківський фізико-технічний інститут”.

“Орджонікідзевський районний суд Харкова громадянина України визнав винним у скоєнні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 111(державна зрада) Кримінального кодексу України. 18.11.2019 Харківський апеляційний суд вирок першої інстанції залишив без змін. У лютому 2021 року Верховний Суд України також відмовив у задоволенні касаційної скарги”, - говориться у заяві.

Наразі правоохоронні органи все ще ведуть досудове слідство щодо інших учасників агентурної мережі, яку розкрили. Їхній куратор знаходився у російському Бєлгороді, неподалік він кордону поблизу Харкова. Засуджений агент неодноразово виїжджав за межі України для зустрічі з ним.

“Під час обшуків за місцем проживання організатора правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку та мобільні телефони, надані представниками російських спецслужб для передачі розвідувальних даних. У засудженого також виявлено чотирнадцять носіїв інформації, у тому числі з відомостями з грифом обмеження доступу. Виявлені адреси електронних скриньок мали паролі кодування даних для зв’язку з розвідкою РФ”, - наголосили в СБУ.

Також в одного з учасників мережі виявили схованку зі зброєю. Там знайшли та вилучили два гранатомети РПГ-22, чотири гранати Ф-1 та РГД-2 із запалами, тротилову шашку.

Як повідомляв ONLINE.UA, Служба безпеки України викликала проросійського блогера Анатолія Шарія на допит відповідно до кримінальної справи про державну зраду. Передбачається, Що правоохоронні органи готові провести відповідні слідчі заходи наступного понеділка, 22 лютого.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?