Всім без винятку - глава НБУ зробив важливе попередження
Категорія
Економіка
Дата публікації

Всім без винятку - глава НБУ зробив важливе попередження

Всім без винятку - глава НБУ зробив важливе попередження
Джерело:  rbc.ua

Глава Національного банку України Кирило Шевченко 17 серпня звернувся до всіх українців з важливим попередженням - він нагадав громадянам країни, що борги за споживчими кредитами доведеться платити всім без винятку, незважаючи на послаблення під час карантину. Чиновник пояснив, що на час карантину позичальники не звільнені від сплати відсотків по кредиту - банкам тільки заборонили нараховувати штрафи і пені за прострочення. Але у банків розроблений цілий механізм, як стягнути кредити з населення. Про це повідомляє ONLINE.UА з посиланням на РБК.

Шевченко визнав, що карантин вплинув на зростання "поганих" кредитів в сегменті споживчого кредитування. Така ситуація, за його словами, склалася через те, що банкам не дали право стягувати штрафи на цей період.

"Але законний обов'язок платити за власними зобов'язаннями нікуди не поділася. Платити за боргами доведеться, сьогодні, завтра. І на цей період позичальники не звільнені від оплати за тілом кредиту та відсотками. Але так, зараз не можна нараховувати ніякі види штрафів і пені. Я вважаю , що це справедливе рішення", - попередив Шевченка.

Важливо нагадати, що в лютому 2020 року в Україні стартувала програма "Доступні кредити 5-7-9%" для малого та середнього бізнесу. Її реалізує Фонд розвитку підприємництва. Програма передбачає створення умов для здешевлення і доступності кредитів шляхом компенсації відсоткової ставки до рівня 5%, 7% і 9% річних за кредитами в національній валюті, а також надання часткових гарантій. На даний момент в Україні за програмою "Доступні кредити 5-7-9%" видали 1,1 млрд грн. Всього на неї виділено 2 млрд гривень.

Раніше ONLINE.UА повідомляв, що Національний банк звернувся до всіх українців з важливим попередженням - в регуляторі розповіли про приховану небезпеку нульових кредитів і дали поради, як уберегтися від недобросовісних кредиторів, які під назвами "кредити без паспорта і довідки про доходи", "кредити під 0% за 10 хвилин "нав'язують людям позики під 1700% річних. В НБУ наголосили, що, як правило, всі кредити, що надаються небанківськими фінансовими компаніями, мають підводні камені, через які українцям доводиться потім виплачувати величезні гроші позичальникам.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?