Вулкан Локі: супутник Юпітера Іо готується до потужного виверження
Категорія
Технології
Дата публікації

Вулкан Локі: супутник Юпітера Іо готується до потужного виверження

Вулкан Локі: супутник Юпітера Іо готується до потужного виверження
Джерело:  online.ua

Величезний вулкан Локі, що знаходиться на Іо - супутнику газового гіганта Юпітера, чекає на виверження. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на доповіді конференції Europlanet Society.

За словами Жюлі Ратбун - вченої з Інституту планетарних наук, команда проаналізувала відомості про 20 років досліджень. Періодичне підвищення яскравості та температури Локі наразі пов'язують з виверженнями плавкої сіркової лави.

Згаданий вулкан називають найактивнішим у своєму роді у Сонячній системі. Він оточений 250-кілометровим озером з лави та може бути помічений за допомогою інфрачервоних телескопів на Землі.

Астрофізики стверджують, що Локі пробуджується кожні 475 діб. Останнє виверження датоване травнем 2018 року, тож наступне очікують вже у вересні.

"Вулкани непередбачувані, їхній пристрій дуже складний, безліч факторів впливає на їхнє виверження, включаючи надходження запасів магми та її склад. Однак Локі занадто великий і тому передбачуваний. Через його розміри він керується лише базовою фізикою виверження та мало схильний до впливу незначних факторів", - пояснила Ратбун.

Вона додала, що Локі, попри все сказане, все ж може здивувати фізиків. На початку 2000-х він вивергався кожні 540 днів, а тепер скоротив цикл до 475. Вони спостерігають за вулканом та гадають, чи підготував він нові сюрпризи.

Як повідомляв ONLINE.UA, орбітальний телескоп Hubble продемонстрував свіжу світлину Сатурна. Газовий гігант повстав перед астрономами у всій своїй красі, оточений кільцями.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?