Введено воєнний стан в Україні: що треба знати
Категорія
Україна
Дата публікації

Введено воєнний стан в Україні: що треба знати

Введено воєнний стан в Україні: що треба знати
Джерело:  online.ua

Рада підтримала запровадження воєнного стану в Україні на 30 днів на позачерговому засіданні. За проголосувало 276 депутатів. Про це повідомляє ONLINE.UA.

Заходи при введенні воєнного стану можуть запроваджувати та здійснювати військове командування разом із військовими адміністраціями (у разі їх утворення), самостійно або із залученням органів виконавчої влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування.

Всього в законі  "Про правовий режим воєнного стану"  статтею 8 передбачено 24 пункти заходів правового режиму воєнного стану. Зауважимо, рішення про оголошення воєнного стану може передбачати як усі ці заходи, так і окремі з них.

Початок

Воєнний стан розпочався 26 листопада о 14:00.

Територія

Воєнний стан запровадять не по всій території України, а лише в коремих областях – уздовж російського кордону, межують з підконтрольним Росії Придністров’ям, та в областях, що виходять до акваторії Чорного та Азовського морів.

Області, у яких буде запроваджено воєнний стан:

  1. Вінницька,

  2. Луганська,

  3. Миколаївська,

  4. Одеська,

  5. Сумська,

  6. Харківська,

  7. Чернігівська,

  8. Донецька,

  9. Запорізька,

  10. Херсонська.

Тривалість

Воєнний стан триватиме 30 днів – до 27 грудня, тобто воєнний стан завершиться до старту передвиборчої кампанії. Нагадаємо, РНБО запропонувала ввести воєнний стан в Україні на два місяці до 25 січня 2019 року. Пізніше український глава Петро Порошенко виступив з ініціативою ввести особливий режим на 30 днів.

Вибори

У зверненні Президент пообіцяв зробити все можливе, аби чергові президентські вибори відбулися за планом – 31 березня 2019 року. Cтарт виборчої кампанії запланований на 31 грудня 2018 року – тобто через 3 дні після завершення воєнного стану. При введенні воєнного стану на 30 днів президентські вибори не відтерміновуються.

Мобілізація

Введення воєнного стану не означає загальної мобілізації, але буде проведено роботу з військовослужбовцями резерву першої черги. Генеральний штаб ЗСУ буде проводити заходи часткової мобілізації, а також навчальні збори з резервістами оперативного резерву. Українські збройні сили проводитимуть лише оборонні дії.

Раніше ONLINE.UА публікував  указ Порошенко про введення воєнного стану в Україні на підставі рішення РНБО.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?