Вже через два роки: Кремль зробив несподіване зізнання
Категорія
Політика
Дата публікації

Вже через два роки: Кремль зробив несподіване зізнання

Вже через два роки: Кремль зробив несподіване зізнання
Джерело:  online.ua

У Росії виникли серйозні проблеми через нафтову кризу. Якщо ціни на російську нафту Urals продовжать обвалюватися і не будуть перевищувати 15 доларів за барель, то гроші в РФ закінчаться приблизно через два роки. Такий несприятливий прогноз для російської економіки зробили економісти Deutsche Bank - з їхніми підрахунками погодився Кремль. За словами прессекретаря російського президента Володимира Путіна, Росія може зіткнутися з великими неприємностями вже найближчим часом, але не виключені і більш сприятливі сценарії. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на росЗМІ.

"Поточний розмір ФНД становить близько 120 млрд доларів. При поточних обмінних курсах ліквідна частина ФНД (Фонду національного добробуту - ред.) еквівалентна приблизно 9 трлн руб. При Urals по $15 цих коштів буде достатньо, щоб покривати дефіцит нафтогазових доходів протягом трохи більше двох років", - йдеться в прогнозі Deutsche Bank.

Спікер Кремля Дмитро Пєсков не став заперечувати плачевний стан російської економіки, яка зіткнулася з серйозними викликами через обвал цін на нафтовому ринку і пандемію коронавіруса. Але він все ж вважає, що несприятливий прогноз слід розцінювати з великим допуском.

"Ви знаєте, зараз всі підрахунки, всі прогнози на наступні два роки можна сприймати з величезним допуском. Існують такі розрахунки, інші розрахунки - два роки, чотири роки, шість років", - сказав Пєсков журналістам у відповідь на прохання прокоментувати оцінки Deutsche Bank.

При цьому Мінфін Росії вже оголосив свої оцінки по випадаючим нафтогазовим доходам російського бюджету, які потрібно компенсувати з ФНД - вони перевищать 2 трлн рублів, але це за умови, що російська нафта буде коштувати не дешевше 20 доларів за барель. Мінфін вже почав продавати валюту з фонду для отримання рублів з метою фінансування бюджетного дефіциту в квітні. За прогнозом російського Мінфіну, ресурсів ФНД вистачить на три роки, але тільки якщо нафта постійно буде залишатися на рівні 20 доларів за барель, хоча міністр фінансів Антон Силуанов оцінив, що коштів фонду вистачить на п'ять років (до 2024 року) при поточних цінах на нафту .

Важливо відзначити, що ще кілька днів тому Пєсков назвав новий катастрофічний обвал цін на нафту спекулятивним моментом, який не дає привід для надмірно негативних оцінок реальності. Спікер Кремля переконував, що останні події на нафтовому ринку не надто злякали російську владу і надавати їм "апокаліптичного забарвлення" ніхто в Кремлі не збирається.

Нагадаємо, сьогодні, 25 квітня нафту Urals продавалася на біржах по 19,8 доларів за барель. Обвал світових цін на нафту призвів до того, що за підсумками 2020 року дефіцит бюджету Росії перевищить 5,6 трлн рублів (близько $75,5 млрд).

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що пандемія коронавіруса і падіння цін на нафту можуть змусити президента Росії Володимира Путіна піти з Донбасу. Приблизно через рік, коли криза стане дійсно глобальною, Росія піде на переговори і ввічливо забереться з усіх гарячих точок, включаючи Україну, Сирію, Лівію. Такий прогноз зробив політолог Кирило Сазонов.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?