Вже до кінця року - в ООН попередили про нову неминучу катастрофу
Категорія
Світ
Дата публікації

Вже до кінця року - в ООН попередили про нову неминучу катастрофу

Вже до кінця року - в ООН попередили про нову неминучу катастрофу
Джерело:  online.ua

Поки весь світ знаходиться в пошуках можливості зупинити пандемію коронавіруса, над Ліваном нависла більш глобальна небезпека - неминучий голод, з яким вже до кінця року може зіткнутися половина населення країни. Продовольча криза стане наслідком вибуху в Бейруті, який стався на початку серпня в порту ліванської столиці в результаті детонації кількох тисяч тонн аміачної селітри. Влада Лівану досі підраховує збитки, які принесла масштабна трагедія, в результаті якої загинули більше 170 людей і понад 6 тисяч людей отримали поранення, десятки жителів вважаються зниклими без вести, а понад 300 тисяч людей залишилися без будинків. В Економічній і соціальній комісії ООН для Західної Азії б'ють на сполох через загрозу, яка нависла над Ліваном. Там закликають всі країни світу вжити термінових заходів, щоб врятувати людей від голоду. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на сайт організації.

"Необхідно вжити негайних заходів для запобігання продовольчої кризи, такі як посилення моніторингу цін на продукти харчування, забезпечення максимальної ціни і заохочення прямих продажів від місцевих виробників споживачам. Міжнародне співтовариство має розставити пріоритети і розширити програми продовольчої безпеки, націлені на біженців і приймаючі громади, з тим щоб знизити рівень вразливості і знизити потенційну соціальну напруженість", - прокоментувала жахливу ситуацію виконавча секретарка ЕСКЗА Роля Дашті, яка є заступницею генерального секретаря ООН.

Дашті пояснила, що Ліван в значній мірі залежить від імпорту продуктів харчування для задоволення потреб свого населення. Але після потужного вибуху, що зруйнував значну частину порту Бейрута, головного логістичного пункту країни для ввезення товарів, відбулося знецінення ліванського фунта на 78%. Наслідки вибуху в сукупності з пандемією коронавіруса і різким зростанням рівня бідності та безробіття призведуть до того, що більше половини населення країни ризикує не отримати до кінця року свої основні потреби в продуктах харчування.

В ООН відзначили, що в Лівані вже подорожчали продукти - на 141% в порівнянні з липнем 2019 року, а середньорічний рівень інфляції перевищить 50% в 2020 році в порівнянні з 2,9% в попередньому році.

Як відомо, потужний вибух у Бейруті зруйнував головний елеватор, і тепер місцеві зернові (зокрема пшениця) лише на 10% покривають потреби країни. В останні місяці криза, посилена пандемією COVID-19, вже призвела до зростання цін на продукти харчування в Лівані, а наслідки вибуху лише поглибили виник гуманітарна криза.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Україна виділила з резервного фонду Держбюджету 8,4 млн гривень, які передала Міністерству внутрішніх справ для надання гуманітарної допомоги постраждалому від вибуху населенню Бейрута.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?