Вже на наступному тижні: Зеленський поставив потужний ультиматум президенту Ірану
Категорія
Політика
Дата публікації

Вже на наступному тижні: Зеленський поставив потужний ультиматум президенту Ірану

Вже на наступному тижні: Зеленський поставив потужний ультиматум президенту Ірану
Джерело:  online.ua

Тіла загиблих в авіакатастрофі в Ірані повинні повернути в Україну до кінця наступного тижня - до 19 січня. Такий ультиматум президенту Ірану Хасану Рухані поставив український лідер Володимир Зеленський під час термінових телефонних переговорів. Деталі розмови Зеленського і Рухані повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Офіс президента України.

"Визнання "ракетної версії" як причини катастрофи відкрило шлях для продовження її розслідування без будь-яких затримок і перешкод. Чекаю подальшої конструктивної взаємодії з Іраном відповідно до норм міжнародного права", - заявив Зеленський під час розмови з Рухані, яку ініціювала іранська сторона.

У свою чергу Рухані висловив співчуття українському народу і сім'ям загиблих в результаті краху літака рейсу PS752 "Міжнародних авіаліній України", який був збитий іранською бойовою ракетою. Він вибачився від іранської сторони за трагедію, яка забрала 176 людських життів. Глава Ісламської Республіки Іран повністю визнає, що трагедія сталася через помилкові дії військових своєї країни.

Президент Ірану запевнив Зеленського, що всі причетні до авіакатастрофи будуть притягнуті до відповідальності, а українській експертній групі буде надана вся необхідна підтримка для подальшої ефективної співпраці в юридичній та технічній площинах.

Зеленський при цьому зазначив, що екіпаж збитого літака діяв у суворій відповідності з міжнародними льотними правилами та інструкціями. Він закликав Іран, як можна швидше ідентифікувати і повернути тіла українських громадян в Україну.

"Для нас надзвичайно важливо, щоб уже на наступному тижні - до 19 січня - тіла загиблих повернули в Україну, щоб їх рідні могли з ними попрощатися", - підкреслив український лідер.

Рухані запевнив Зеленського, що вже сьогодні вночі дасть відповідні доручення, щоб репатріація тіл відбулася якомога швидше.

Також в пресслужбі Офісу президента України повідомили, що Міністерство закордонних справ України негайно направить Ірану ноту з чітким переліком всіх наступних кроків, в тому числі - юридичних аспектів врегулювання питання компенсацій. Іранська сторона погоджується з Україною в цьому питанні.

Нагадаємо, раніше в Ірані офіційно визнали, що збили український літак ракетою ППО і назвали винного у трагедії. Ним став оператор, який самостійно прийняв рішення про удар за п'ять секунд. Він прийняв пасажирський літак МАУ за "ворожий об'єкт" і без узгодження запустив ракету з української Boeing 737, на борту якого летів 176 осіб - всі вони загинули.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський сьогодні також провів переговори з президентом Франції Еммануелем Макроном. Обговорили ситуацію на Донбасі і авіакатастрофу в Ірані, в результаті якої іранською ракетою був збитий український літак Boeing 737 авіакомпанії МАУ з 176 людьми на борту.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?