Вже з 2021 року - українцям дали нову гучну обіцянку
Категорія
Україна
Дата публікації

Вже з 2021 року - українцям дали нову гучну обіцянку

Вже з 2021 року - українцям дали нову гучну обіцянку
Джерело:  online.ua

У Всесвітній день екстреної медичної допомоги глава МОЗ Максим Степанов звернувся до всіх українців і пообіцяв, що вже з 2021 року в Україні діятимуть нові правила виклику швидкої допомоги, завдяки яким до пацієнтів зможуть приїжджати бригади медиків, які ближче всього знаходяться, щоб при критичних викликах швидка допомога могла бути на місці миттєво. Він запевнив, що для "швидких" будуть також чітко визначені маршрути і будуть закуплені нові автомобілі, що позитивно відіб'ється на нормах часу виїздів ЕМП, в які на сьогоднішній день укладаються тільки на 31%. За якими правилами українці будуть викликати швидку допомогу вже в наступному році, Степанов повідомив в ході щоденного брифінгу, передає ONLINE.UA з посиланням на прес-службу МОЗ.

"У 2021 році змінено алгоритм диспетчеризації. Всі виклики ЕМП будуть розділені на 4 типи: критичний, екстрений, невідкладний і непрофільний. Також в 2021 році вводиться принцип екстериторіальності - міжобласні виїзди бригад ЕМП. МОЗ переглядає систему маршрутизації пацієнтів", - пояснив Степанов.

Міністр додав, що МОЗ визначив норматив за часом проїзду автомобілів ЕМП до пацієнта. Зараз, за його словами, тільки 31% викликів відповідають встановленим нормативом. Міністерство планує, що в 2021 році цей показник складе 60%, у 2022 році - 75%, а в 2023 - 85%.

Крім того, за твердженням Степанов, МОЗ вже ініціював істотне збільшення фінансування екстреної медичної допомоги з державного бюджету в 2021 році. Він розраховує на істотне підвищення зарплат працівників "швидкої допомоги". Наприклад, зарплата лікарів, за планом Степанова, повинна становити не менше 20 тисяч гривень, фельдшера - 15-17 тисяч гривень.

Нагадаємо, 19 липня Кабмін ухвалив рішення про підвищення зарплат медикам з 1 вересня 2020 року. Лікарям, незалежно від посади, було вирішено підвищити оклад на 75%, середньому медичному персоналу - в розмірі 50% мінімальної зарплати, молодшим медичним сестрам - в розмірі 25%.

Також з 1 вересня пообіцяли значно підняти зарплати співробітникам екстреної медичної допомоги, а в наступному році МОЗ ініціює підвищення зарплат водіїв швидкої допомоги до 10-12 тисяч гривень, диспетчерів - до 12-13 тисяч, фельдшерів - до 14-16 тисяч, лікарів - до 20-22 тисяч гривень.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Степанов оперативно відреагував на ситуацію з коронавірусом в Україні, яка стрімко погіршується. Він попередив українців, що Україна йде не за кращим сценарієм пандемії і навантаження на медсистему країни колосально зростає щодня, що може привести до колапсу і тому, що скоро вже не буде вистачати лікарів для лікування хворих.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?