Вже з 24 квітня: МОЗ розкрив план по завершенню карантину
Категорія
Україна
Дата публікації

Вже з 24 квітня: МОЗ розкрив план по завершенню карантину

Вже з 24 квітня: МОЗ розкрив план по завершенню карантину
Джерело:  LB.ua

Україна вже з 24 квітня почне вихід з карантину. Відразу все обмеження не знімуть - процес буде проходити поетапно. Його запустять після настання піку захворюваності в країні, який, за прогнозом Міністерства охорони здоров'я, настане 17 квітня. Якщо українці будуть дотримуватися жорсткого карантину на Великдень, то вже можна буде говорити про завершення карантину. Планом МОЗ по завершенню карантину в Україні поділився головний санітарний лікар країни Віктор Ляшко, передає ONLINE.UA з посиланням на LB.ua.

"Якщо будемо дотримуватися карантинних заходів і, головне, не порушувати карантин на Великдень, то, в принципі, вже скоро побачимо позитивну динаміку і з 24 квітня ми почнемо виходити карантину", - підкреслив Ляшко, закликавши українців ще два тижні посидіти вдома.

Він уточнив, що перші ослаблення карантинних обмежень торкнуться прогулянок в парках. Потім, за його словами, українці підуть на роботу і почнеться проведення ЗНО.

"Ми це зараз вже виписуємо з Міністерством освіти нові нормативи, як буде проходити ЗНО. А для дітей до 9-11-го класу, я думаю, навчальний рік вже закінчився, вже вони не будуть виходити на один місяць", - додав Ляшко.

При цьому Ляшко підкреслив, що коронавірус нового типу може несподівано вплинути на епідеміологічну картину в країні. Але якщо українці продовжать дотримуватися карантину, пік поширення Covid-19 пройде на невисоких показниках.

"Зараз ми накладаємо наш сценарій на той сценарій, який був в європейських країнах, і чітко бачимо, що завдяки тому, що ввели превентивні заходи, від 100 до 1000 випадків ми йшли більше днів, ніж, наприклад, Італія. Від 1000 до 10000 теж йдемо повільніше, побачимо, як дійде. Але динаміка може бути різна. Це новий вид збудника, він може повести себе несподівано ", - пояснив Ляшко.

Нагадаємо, число хворих на коронавірус українців з кожним днем зростає. За даними МОЗ на 12 квітня, в Україні виявлено 266 нових випадків зараження, а загальна кількість інфікованих сягає 2777 осіб.

Слід зазначити, що на щоденному брифінгу 12 квітня Ляшко уточнював, що зараз Україна йде за сценарієм, за яким в період спалаху коронавірусної хвороби буде інфіковано не більше 2% населення.

"За нашими розрахунками, при 2% інфікованого населення наша система охорони здоров'я безболісно впорається з тією кількістю хворих, які будуть доставлені у відділення інтенсивної терапії. Якщо ж буде 10% і більше, то можливий колапс медичної системи, - якщо ми не розтягнемо ці 10% в часі", - сказав Віктор Ляшко.

Однак поки, за його словами, очікується істотне зростання кількості виявлених випадків коронавірусної хвороби. Цьому сприятиме зміна алгоритмів тестування, оскільки відтепер в Україні тестують всіх хворих на пневмонію, всіх людей з лихоманкою і всіх контактних осіб.

"Якщо громадяни будуть дотримуватися карантинних обмежень і залишатися вдома, в тому числі і на Великдень, не підуть до церкви або в гості, Україні вдасться істотно стримати поширення коронавірусної хвороби", - звернувся із закликом до українців головний санітарний лікар країни.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Кабмін розробляє план по завершенню карантину в Україні. У ньому зазначено, що в травні Україна піде на роботу, будуть частково зняті обмеження на роботу громадського транспорту. На початку червня-липня, як зазначено в стратегії Кабміну, буде завершено навчальний рік 2019-2020, відновлена робота громадського транспорту за новими правилами, знято обмеження на відвідування зон відпочинку і ослаблені умови самоізоляції для людей похилого віку.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?