Я б усім українцям провела екзамен на предмет, чи гідні вони українці — Ярослава Кравченко
Категорія
Україна
Дата публікації

Я б усім українцям провела екзамен на предмет, чи гідні вони українці — Ярослава Кравченко

Джерело:  online.ua
Я б усім українцям провела екзамен на предмет, чи гідні вони українці — Ярослава Кравченко

Про те, як українці навчилися обходити систему та чи зможе українське суспільство дотримуватися доброчесності розповіла журналістці Анастасії Багаліці для online.ua Ярослава Кравченко, засновниця незалежного Дикого Театру, співведуча «Телебачення Торонто» та шоу «Ебаут» .

Медична реформа змусила відчути себе нормальною людиною

Схема з оплатами благодійних внесків, є не тільки в медицині, вона є в освіті: дитячі садочки, школи, університети. Можливо, в Радянському Союзі ця система дрібного хабарництва формувалася не тільки через маленькі зарплати, а й тому, що ти даєш дуже вразливу частину свого життя в руки сторонній людині, і ти приносиш їй щось, як гарантію того, що тобі не нашкодять. Зараз мене дивує, що, наприклад, енну кількість років тому, коли в нас відбувалася перша ланка медреформи, а за нею і наступні ланки, дуже багато лікарів її саботували. І я не розумію, чому так відбувається.

Я теж не розумію. З іншого боку, якщо ми говоримо про медичну реформу, то відчути її можна було фактично одразу. Вона була видимою. Так? Електронні черги.

Боже, яке щастя – сімейний лікар чи лікарка, до якої ти звертаєшся, направляє тебе, куди тобі потрібно. Ти ж відчуваєш себе нормальною людиною.

І є лікарі, які кажуть: «Я не можу до себе вже взяти, у мене заповнено». Тобто вони отримують максимум можливого по оплаті від держави.

Тобто питання в тому, чи ти не хочеш перелаштуватися в той бік, де в тебе все добре, де ти не жебракуєш, або ти любиш солодке, цукерки…

Читайте першу частину інтерв’ю з Ярославою Кравченко: Дехто тільки зараз стає українцем і починає розуміти, що це означає — Ярослава Кравченко

Українці навчилися обходити систему

Більше того, у цьому році ввели інновацію, що антибіотики тепер можна купити за рецептом. І я спостерігаю в своєму колі спілкування, скажімо так, два типи реакцій. Перша — це молоді люди, які кажуть «вау, клас, добре».

Нарешті. Багато було нарікань, особливо, після того як наші вимушено переміщені особи опинилися в Німеччині, в Польщі, на бюрократію, яка там. Боже, це стільки чекати! Поки прийде те чи інше.

Звичайно, у нас в країні дуже багато є речей, які б покращили інші країни: «Дія», Монобанк і ще купа всього.

З іншого боку, українці настільки навчилися обходити систему, а ще й при цьому в нас же є прекрасні помічники – з одного боку кумівство, багато знайомих, кому можна подзвонити, «порішати» і не стояти в черзі, а з іншого боку — це дати комусь хабар.

Умовно. Це давно не 50 гривень.

Так, так. Це не 50 гривень. Але тому хотілося провести такий експеримент, де ці дві дії неможливі.

Цікаво було б подивитися, як би наше суспільство взагалі вижило. Ми звикли жити в режимі комендантської години, якось і без хабарів, і без кумівства звикли б жити..

Читайте другу частину інтерв’ю з Ярославою Кравченко: Війна проявила деяких людей з таких сторін, з яких я просто не очікувала — Ярослава Кравченко

Чи можуть українці дотримуватися доброчесності

Ти думаєш, для нашого суспільства це можливо, щоб більшість людей дотримувалися якихось своїх внутрішніх кодексів доброчесності?

Мені важко говорити загально про суспільство. Тому що знаєш, ти їдеш, а там поруч хтось Арестовича слухає і каже, що він класний — “я за нього голосувати буду”.

Там хтось – російських лібералів. Як я можу говорити про все це суспільство? Я бачу шлях, як з розмовою про антибіотики і вживання.

Тобто, наприклад, на “Телебаченні Торонто” ми присвячували цьому не одну програму, і лікарів викликали, які розказували, що таке антибіотики.

Потім я сиділа з мамою і пояснювала: «Мам, ти пам'ятаєш, ми вчили біологію, ти геометрію мені пояснювала?» — «Так, пам'ятаю» — «А давай ми згадаємо, як працює біологія. От нащо ти зараз, мамо, прийняла антибіотики?» — «Ну так я минулий раз же приймала. Мені допомогло». — «Тобі їх хтось призначив?» — «Ні, ну, мені минулий раз допомогло» — «Давай розглянемо, в якій ситуації людині можна приймати антибіотики».

Тобто, з одного боку має бути така масована інформаційна кампанія, а потім має, мабуть, бути екзамен.

Взагалі б я всім українцям провела екзамен на предмет, чи гідні вони українці. Там би було не тільки питання про мову.

Вас також може зацікавити: Ярослава Кравченко про доброчесність. Коли у тебе є елементарний духовний кодекс, і ти його дотримуєшся

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?