Як 42 Кинджали. Глава СБУ Малюк розкрив подробиці першої атаки на Кримський міст
Категорія
Україна
Дата публікації

Як 42 Кинджали. Глава СБУ Малюк розкрив подробиці першої атаки на Кримський міст

Як 42 Кинджали. Глава СБУ Малюк розкрив подробиці першої атаки на Кримський міст
Джерело:  online.ua

Голова СБУ Малюк розкрив подробиці першої атаки на Кримський міст. Удар стався похмурим ранком 8 жовтня 2022 року.

Джерело: NV

Подробиці першої атаки СБУ на Кримський міст

Ці кадри бачили лише обрані, — каже голова СБУ Василь Малюк, демонструючи на екрані свого телефону відео від 17 липня 2023 року.

На ньому група співробітників спецслужби переглядає на моніторі комп’ютера зображення з камери морського дрона. Дрон ковзає на хвилях в напрямку секцій Кримського мосту, побудованого росіянами через Керченську протоку після окупації півострова.

Це було непередаване відчуття. Багато місяців розробки й успіх — словами важко таке описати, — каже про свої емоції шеф СБУ.

Перший удар по Кримському мосту стався вранці 8 жовтня 2022 року, наступного дня після 70‑річчя Володимир Путіна. Для нього використали вантажівку з вибухівкою, загорнутою в плівку.

Другий удар по мосту Україна завдала у ніч на 17 липня 2023 року морськими надводними дронами, операцію назвали, як і дрони, "Морський малюк".

Голова СБУ наголосив: ці операції готували виключно силами України, і жодні іноземні спецслужби до них не причетні.

Розробкою та реалізацією спецоперації з мостом займався я особисто та двоє моїх довірених співробітників, – розповів Василь Малюк NV, говорячи про першй удар.

За його словами, було вигадано варіант із вибухівкою, обережно обмотаною целофановою плівкою. Такий вантаж – великі рулони – мав виглядати цивільно і не викликати підозр.

СБУ розрахувала товщину шару плівки, достатню, щоб приховати від митних сканерів накачані сумішшю гексогену металеві циліндри-сердечники.

"Рулонами" забили цілий контейнер – їхня сумарна вага у тротиловому еквіваленті відповідала 21 тонні або 42 російським "гіперзвуковим" ракетам "Кин­джал".

Фото: facebook.com/SecurSerUkraine

Команда, зібрана Малюком, створила технічно складну систему, завдяки якій рано-вранці ­­­8 жовтня 2022‑го вантаж "плівки" все‑таки злетів у повітря приблизно на середині мосту.

Ми сім кіл пекла пройшли, використали в темну стільки людей! Росіяни "закрили" 22 людини – ув’язнили. Інкримінують їм усім спів­участь у терористичному акті. Хоча насправді вони займалися звичною для себе буденною справою. Це були звичайні російські контрабандисти.

Другий удар по Кримському мосту 

Велику роль у реалізації другого удару по Кримському мосту відіграв керівник одного з управлінь військової контр­розвідки – офіцер на псевдо Хантер, який доклав руку до створення морських дронів.

Українські спецслужбісти створили начинені вибухівкою дистанційно керовані плавзасоби-камікадзе, зроблені з унікального матеріалу, непомітного для ворожих РЛС, конструкція яких передбачала три види управління і самознищення в разі необхідності.

Уперше в обставинах реального бою плавучі безпілотники інженери і фахівці СБУ випробували на кораблях російського Чорноморського флоту, коли восени минулого року атакували в Севастопольській бухті ракетні фрегати "Адмірал Макаров" і "Адмірал Ессен".

Фото: facebook.com/SecurSerUkraine

Кількість вибухівки на дронах довели до 850 кг гексогену, щоб завдати потужний удар. Також модернізували систему управління безпілотниками.

Малюк залучив до співпраці командувача ВМС Олексія Неїжпапу. Об'єднана команда флоту і спецслужби почала готувати морську операцію з підриву Кримського мосту.

Дрони продовжили вдосконалювати, навіть встановили на корпусі два реактивні вогнемети підвищеної дальності Шмель-М. Були й інші ноу-хау, деталі яких в СБУ поки не розкривають.

У середині липня СБУ і ВМС нарешті випустили дрони у відкрите море, направивши їх на ціль. Безпілотники вдарили по опорі мосту, скинувши з нeї цілий проліт його автомобільної час­тини, про що свідчать оприлюднені пізніше фото.

Дві ночі ми не спали – буквально щохвилини стежили за дронами. Ми перебували на такому драйві, що доводилося трохи заспокоювати хлопців, аби вони не гнали безпілотники.

Коли стався вибух, ми дуже голосно кричали, тому що напруга всередині була величезною. Скажу чесно: я молився, щоб усе вийшло. І коли дрон вибухнув, від радості "вибухнули" й ми, – резюмує Малюк.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?