Як безвідповідальність журналістів грає на руку кремлівській пропаганді
Категорія
Україна
Дата публікації

Як безвідповідальність журналістів грає на руку кремлівській пропаганді

Як безвідповідальність журналістів грає на руку кремлівській пропаганді
Джерело:  online.ua

Журналіст Юрій Гончаренко підняв тему відповідальнсті українських журналістів за свою некомпетентність, політичну заангажованість та схильність жертвувати об'єктивністю заради хайпу, що в нинішніх умовах дорівнює відвідуваності сайтів/сторінок. Він привів приклад відомого журналіста та головного редактора видання Цензор.нет Юрія Бутусова.

Джерело: Юрій Гончаренко

Як некомпетентність та безвідповідальність журналіста може бути використана ворогом

Цього разу розмова буде на прикладі допису відомого журналіста Юрія Бутусова, який, на мою думку, демонструє відсутність базових компетенцій (або ігнорування відомих йому фактів) та може мати вкрай негативні наслідки. Для України. Отже, 17 травня опівночі Юрій публікує допис у фейсбук, який зранку републікує в себе на Цензорі та на Главкомі, а трошки пізніше – на сайті Думка. На останньому він пише про себе в третій особі й саме тому я буду використовувати фразу «журналіст Бутусов»), - пише Гончаренко.

Він привів основні дописи Бутусова, присвячені критиці інтерв'ю керівника Головного управління розвідки МОУ Кирила Буданова:

  • «спадає на думку, що під час напружених бойових дій було б все ж таки краще, якби начальник ГУ МО увесь свій час приділяв якісному оперативному плануванню, і намагався почути підлеглих, а не чергову знімальну групу»

  • «Коли я спілкувався з Кирилом у ті часи, коли він воював як командир групи, він дуже цінував життя підлеглих, агентури, та витрачав весь час на планування операцій. А коли він став керівником, пріоритети чомусь змінились»

  • «Стосовно, наприклад, диверсійної роботи, то переважна більшість успішних (підкреслюю — успішних) операцій у ворожому тилу та в РФ у нас здійснюється силами СБУ. І Кримській міст, і за кількома виключеннями усі найбільш гучні диверсії за останні місяці. А не ГУР, на жаль».

Як зазначив Юрій Гончаренко, Юрій Бутусов забув про Сили спеціальних операцій.

ССО в нас взагалі не існує? Та ні, в мене купа знайомих там і я знаю, що вони мали б бути в цьому списку. А ще є підрозділи МВС, - пише він.

Наслідки цього допису

Через деякий час цю тему підхопили та розповсюдили російські канали.

Таких публікацій дуже багато і припускаю, що охопити весь російський сегмент навіть тими засобами, що в мене є, складно. Та і не потрібно. Бо надвечір ці наративи вже повернулися в Україну – в блогосферу, соцмережі та деякі ЗМІ, - коментує це Гончаренко.

Він зазначив, що користі в прямій критиці влади нема.

Я не бачу жодної користі в такій інформаційній операції проти однієї зі спецслужб власної країни. Будь-яка критика має бути аргументована та мати межу. Також журналіст Бутусов мав би розуміти, що у більшості громадян немає відповідних навичок, щоб хоча б перевірити подану ним інформацію, а у значної частини – часу і можливостей. Тому популярний журналіст має зважувати кожне своє слово, - зазначив він.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?