Як буде працювати дозвіл на переміщення військовозобов'язаних — пояснюють юристи
Категорія
Україна
Дата публікації

Як буде працювати дозвіл на переміщення військовозобов'язаних — пояснюють юристи

Як буде працювати дозвіл на переміщення військовозобов'язаних — пояснюють юристи
Джерело:  online.ua

Для виїзду з місця проживання військовозобов’язані чоловіки в Україні повинні будуть отримати спеціальний дозвіл від керівника відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Юристи та представник Генштабу пояснили, що це означає.

Джерело: Dead Lawyers Society, Андрій Гук

Дозвіл на пересування для військовозобов'язаних

Юрист Андрій Гук зазначає, що у листі Генерального штабу ЗСУ який опубліковано в ЗМІ мова йде про порядок надання таких дозволів і окремо вказано, що Генеральний штаб пропонує організувати виконання такого порядку саме для дозволів на виїзд за кордон.

Як додатково пояснили в Генштабі ЗСУ, головна мета більш прискіпливого контролю за виїздом військовозобов'язаних в інші регіони — «впорядкування обліку переміщених осіб».

На практиці для службових чи тимчасових поїздок в межах України без перетину кордону нічого не повинно змінитись і дозвіл не повинні вимагати. Короткі поїздки по Україні не можна вважати виїздом з місця проживання. Однак слід бути готовими чітко пояснити мету виїзду – не зміна проживання чи місця перебування, а службова поїздка, чи особиста (дача, родичі) і на короткий термін – день, два.

Норма про дозвіл для виїзду за межі місця проживання – це приклад мертвої на практиці норми, яка не застосовувалась. Відповідальність за її порушення – адміністративна і у випадку вручення попередження та подальшого ухилення від обліку – кримінальна. Однак фізичні перешкоди у виїзді за межі місця проживання не передбачені законом. Тобто адмінпротокол уповноваженою особою (військовий комісар) – це єдиний ймовірний негативний наслідок відсутності дозволу, - повідомив Гук.

Адвокат Артем Крикун-Труш вважає, що в дозволах немає жодного сенсу.

Це перевантажить як військкомати, так і осіб, які будуть перевіряти наявність дозволу на блок-постах, вокзалах, деінде. Плюс трохи помовчимо про мати нашу корупцію.
Вважаю, що є сенс отримувати такий дозвіл, наприклад, внутрішньо переміщеній особі, бо в цьому випадку, дійсно, особа офіційно змінює місце проживання, що підтверджується довідкою ВПО з новою адресою. Тоді, є сенс навідатись в старий ТЦК, знятися там і встати на облік на новому місці протягом 7 днів. Але абсурд в тому, що як раз в такому випадку дозвіл і не треба, достатньо відмітки про зняття з обліку.

Роз'яснення Гешнтабу ЗСУ

Полковник Генштабу Олександр Клись в ефірі національного телемарафону повідомив, що якщо людина переміщується у межах однієї області, де розповсюджується юрисдикція одного керівника ТЦК, то дозволу отримувати не потрібно. Тобто, при виїзді, наприклад, з Київської області до Києва, то не потрібно.

Якщо ж людина виїжджає за межі області, то потрібно прибути до керівника ТЦК і отримати такий дозвіл. Ми не вбачаємо, що кількість людей буде надто великою, уточнив полковник. Такий дозвіл діятиме 30 днів. Якщо надалі ще раз виникне така необхідність, особа може ще раз прибути і отримати такий дозвіл, уточнив Клись.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?