Як Полтавщина стала гуманітарним хабом для всієї України — відповідь голови ОВА Луніна
Категорія
Україна
Дата публікації

Як Полтавщина стала гуманітарним хабом для всієї України — відповідь голови ОВА Луніна

Як Полтавщина стала гуманітарним хабом для всієї України — відповідь голови ОВА Луніна
Джерело:  online.ua

З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну Полтавська область стала приймати велику кількість внутрішньо переміщених осіб з сусідніх областей. Як це відбувалося, розповів голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін.

Джерело: ютуб-канал online.ua

Полтавщина з першого дня вторгнення почала приймати ВПО

Треба говорити про те, що ми географічно так розташовані, що поруч з нами є Харківська та Сумська області. І відповідно з першого дня повномасштабного вторгнення там почались бойові дії, і відповідно велика кількість осіб поїхала зі своїх областей.

Лунін розповідає, що наприкінці лютого та на початку березня 2002 року ця кількість людей сягала 1,5 мільйона. Вони приїхали за добу і залишились в Полтавській області.

Фактично люди рятувались із Сумської, Харківської, Донецької області, саме на території Полтавської області. Якась кількість людей залишилась тут, тому що вони були поруч зі своїм домом в Харківській області. Це переважна більшість переселенців, які є на території Полтавської області, а інші їхали далі в глиб в країни або за кордон.

Полтавщина допомагала в евакуації Сумської області

Лунін зазначив, що на початку вторгнення РФ працював зелений коридор з Сумської до Полтавської областей. Таким чином було вивезено майже 100 тисяч переселенців.

У нас були жахливі моменти, коли наші колони їхали майже 100 автобусів, виїжджали кілька разів на добу до міста Суму, до Сумської області, повертались вони під дулом танків. І це, насправді, люди-герої, ті водії автівок, водії автобусів, Червоний Хрест Полтавської області, які це робили, і відповідно далі люди переміщувались в глиб країни.

Полтавська область стала областю-партнером Сумщини, куди надсилали продуктові пакунки щодня.

 Більше 300 тисяч таких пакунок були відправлені до Сумської області і більше 3 тисяч було зібрано і роздано саме в Полтавській області. Яка це допомога? Це, в першу чергу, була їжа, теплий одяг, а потім вже і всі інші речі, які потрібні для нормального життя. У нас загалом в області 229 місць компактного проживання, в яких розташовувались люди.

 Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?