Як потрібно харчуватися під час пандемії: МОЗ оновило рекомендації після скандалу із забороною сала
Категорія
Україна
Дата публікації

Як потрібно харчуватися під час пандемії: МОЗ оновило рекомендації після скандалу із забороною сала

Як потрібно харчуватися під час пандемії: МОЗ оновило рекомендації після скандалу із забороною сала
Джерело:  online.ua

Кілька днів наза МОЗ України обпуліковало інструкцію з правильного харчування, яке особливо важливо в період пандемії короанвіруса і сезону грипу. У своїх рекомендаціях відомство закликало українців відмовитися від споживання сала, що викликало бурхливий скандал в соцмережах. Українці обурилися тому, що в рекомендаціях Міністерства охорони здоров'я наведений список корисних продуктів, які не може собі дозволити купити рядовий житель країни. До того ж користувачі поставили під сумнів і саме твердження про шкоду сала. Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко вирішив поставити крапку в скандалі і опублікував більш розширений список рекомендацій, як потрібно харчуватися під час пандемії коронавіруса. У списку продуктів, корисних для імунітету, Ляшко зазначив, що і в якій кількості допомагає організму протистояти і боротися з інфекціями. В кінці публікації Ляшко визнав, що сало корисно, але якщо його споживати в міру. Він пояснив, що і в публікації МОЗ йшлося про шкоду надмірного вживання сала, якому багато українців віддають перевагу поряд з іншими продуктами. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на допис Ляшко в соцмережі.

Ляшко пояснив, що ніяких секретних харчових продуктів проти грипоподібних вірусних інфекцій або SARS-CoV-2 не існує. Але для збільшення опірності організму до розвитку хвороб, за його словами, потрібно дотримуватися принципів здорового харчування і намагатися формувати свою здорову тарілку. Під час активності грипу та інших вірусів він рекомендував включати в їжу:

  • три порції овочів і зелені, дві порції фруктів і ягід щодня - свіжих, заморожених або консервованих без додавання солі і цукру;

  • достатню кількість білків, яких багато міститься в злакових або бобових продуктах, горіхах і насінні, яйцях, нежирному м'ясі або рибі;

  • достатню кількість рідини, в більшій мірі віддаючи перевагу чистій питній воді. Це важливо для нормального кровообігу, терморегуляції, ефективного виведення непотрібних речовин з організму;

  • адекватну кількість калорій, обмежуючи сіль і цукор. Кількість спожитих калорій має відповідати витратам енергії. Добова кількість солі не повинна перевищувати 5 грамів. Надмірне споживання солі призводить до підвищення кров'яного тиску і ризику виникнення небезпечних ускладнень - інфарктів та інсультів. Добова кількість цукру до 25 г. Важливо пам'ятати, що цукор міститься в солодких напоях, тістечках, випічці та інших продуктах. Регулярне вживання надмірної кількості цукру сприяє появі зайвої ваги, виникненню серцево-судинних захворювань, а також діабету;

  • вітамін А - яловича печінка, печінка тріски, морква, бобові, шпинат, брокколі;

  • вітамін С - міститься в складі овочів фруктів і ягід (болгарський перець, брокколі, томати, цитрусові, ківі, полуниці);

  • вітамін D - є в морській рибі і морепродуктах, жовтках яєць;

  • вітамін Е - надходить при споживанні насіння соняшнику, горіхів, авокадо, шпинату, гарбуза, оливкового масла, форелі, креветок;

  • цинк - міститься у великій кількості в злакових, бобових, яловичині, яйцях, сирі, морепродуктах, горіхах і насінні;

  • селен - різні злакові, яйця, сир, насіння, часник, біле м'ясо птиці, морська риба і морепродукти.

"Перелік, звичайно, не повний, але дотримуючись навіть цих правил здорового харчування, можна значно допомогти імунітету протистояти біологічним загрозам. І, звичайно, не відмовляйте собі поласувати салом, але не зловживайте", - додав Ляшко.

Як відомо, раніше МОЗ рекомендував українцям утриматися від вживання сала, масла, жирних молочних продуктів, твердого сиру, смаженого м'яса, випічки і картоплі фрі, так як вони можуть підвищувати рівень холестерину в крові, а також сприяють розвитку діабету і серцево-судинних захворювань.

Повідомлення відомства в соцмережі викликало шквал критики - українці повстали на захист сала. Вони почали доводити користь цього продукту, грунтуючись на наукові висновки. Також користувачі мережі згадали рекомендації ексглави Міністерства охорони здоров'я Уляни Супрун, яка рекомендувала вживати сало саме в осінньо-зимовий період.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Ляшко назвав продукти, що викликають ускладнення при коронавірусі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?