Як правильно засмагати без шкоди для здоров'я — рекомендації МОЗ
Категорія
Україна
Дата публікації

Як правильно засмагати без шкоди для здоров'я — рекомендації МОЗ

Як правильно засмагати без шкоди для здоров'я — рекомендації МОЗ
Джерело:  online.ua

Сонячні опіки, отримані під час засмаги, в рази підвищують ризики розвитку раку шкіри. Але це не означає, що потрібно повністю відмовитися від сонячних ванн. Якщо засмагати правильно, то можна не тільки отримати гарний відтінок шкіри, але і користь для організму.

Джерело: МОЗ

З початком пляжного сезону експерти МОЗ України нагадали українцям про небезпеку надмірного загару. Вони попередили, що від довгого перебування на сонці може розвинутися сонячний дерматит (фотодерматоз) і виникнути сонячний опік, які несе в собі велику уроз для здоров'я аж до розвитку онкозахворювання.

У МОЗ кажуть, що запобыгти негативним наслідкам засмаги можливо. Для цього потрібно дотримуватися простих правил.

Правила здорової засмаги - як правильно зазмагати

У МОЗ пояснюють, що засмага - це захисна реакція шкіри на вплив сонячних променів, під час якої колір шкіри змінюється через вироблення пігменту меланіну. Щоб уникнути опіків, сонячного удару і зневоднення організму під час прийняття сонячних ванн медики радять:

  • засмагати в безпечний час - це орієнтовно з 7 до 10:00 годин ранку і після 16:00 години;

  • приймати сонячні ванни тільки при безпечному сонці - це визначається УФ-індексом (показник на рівні 0-2 - захист не потрібен, індекс 3-7 - необхідно нанести захист, при індексі вище 8 на сонце краще не виходити);

  • користуватися сонцезахисним кремом з SPF не нижче 30 - наносити його потрібно за 30 хвилин до виходу з приміщення на всі відкриті ділянки шкіри. Оновлювати крем важливо кожні 2 години або після кожного купання;

  • пити чисту воду - норми не існує, чим більше - тим краще. За водним балансом дітей і людей старше 65 років треба стежити ретельніше - їм важливо частіше пропонувати попити;

  • носити головний убір і сонцезахисні окуляри з високим рівнем захисту від ультрафіолетового випромінювання. Наприклад, на окулярах має бути позначка UV400.

Правила здорової засмаги - інфографика МОЗ

Кому не можна засмагати

МОЗ не рекомендує засмагати: літнім людям, маленьким дітям, гіпертонікам, алергікам, вагітним, тим, хто страждає від новоутворень, меланом, захворювань ендокринної системи.

Краще утримуватися від засмаги також людям зі світлою шкірою, з великою кількістю родимок на тілі або тим, у кого більше 4 родимок діаметром від 6 мм.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?