Як Росія захоплювала українські музеї: спливли гучні деталі
Категорія
Події
Дата публікації

Як Росія захоплювала українські музеї: спливли гучні деталі

Як Росія захоплювала українські музеї: спливли гучні деталі
Джерело:  online.ua

У Міністерстві культури України не змогли належним чином відреагувати на агресію РФ у Криму і на Донбасі, через що було втрачено культурні цінності.
Таку заяву в інтерв'ю ONLINE.UA зробила президент Art Ukraine Foundation, власник галереї Art Ukraine, колишній директор Національного культурно-мистецького та музейного комплексу "Мистецький Арсенал" Наталія Заболотна.
Читайте також: Історія зі скіфським золотом: мережа вразило зізнання окупантів Криму
"Тоді Нищук був міністром, Островська-Люта — теперішній директор "Мистецького Арсеналу" — його першим заступником. При них відбулася анексія Криму і війна. І цим музеям на окупованій території ніхто на дав команду: що робити? Зберігати, вивозити твори мистецтва? Директора тих музеїв, що зараз на території "ДНР-ЛНР" волали: "Дайте нам інструкцію! Що робити?". Це і для їхнього життя було небезпечно — але нічого не врятовано", - розповіла Заболотна.
"Історія зі "Скіфським золотом" також відбулася за каденції цих двох осіб. Коли сталася анексія, Нідерланди звернулися до України: давайте визначимося зі стратегією щодо "Скіфського золота!" Вони готові були його одразу повернути до України, але Україна мала виписати гарантії, що у випадку можливих судових впроваджень держава бере на себе фінансовий супровід. Нідерланди у разі судових позовів не хотіла платити за Україну, бо мова йде про культурне надбання України. Тобто ще у 2014 році золото могло і мало повернутися, але Україна відмовилася", - додала галеристка.


Більше читайте в інтерв'ю ONLINE.UA: директори музеїв на Донбасі у 2014 році волали про інструкції — екс-глава "Мистецького Арсеналу"

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?