Як Україна відновлюватиметься після кризи - НБУ відповів
Категорія
Економіка
Дата публікації

Як Україна відновлюватиметься після кризи - НБУ відповів

Як Україна відновлюватиметься після кризи - НБУ відповів
Джерело:  online.ua

Експерти Національного банку вважають, економіка України відновлюватиметься на рівні 4% упродовж 2021-2022 років. Приватне споживання та стрімке підвищення мінімальної заробітної плати стануть головним чинником таких показників наступного року. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Інфляційний звіт НБУ.

Водночас експерти залишали без змін показники очікуваного падіння, воно становитиме близько 6%.

"Економічне зростання підтримають фіскальні стимули, м’яка монетарна політика та відновлення зовнішнього попиту за умов відсутності жорстких карантинних обмежень як в Україні, так і у світі", - говориться у документах.

В НБУ вважають, економічне скорочення перш за все зумовив складний для бізнесу 2-й квартал 2020 року. Саме у цей період влада зважилася на введення найбільш жорстких заходів з обмеження через поширення коронавірусу.

"Водночас ділова активність помітно пожвавилася в умовах поступового пом’якшення обмежень. Відновлення споживчого та інвестиційного попиту в другому півріччі компенсуватимуть гірший урожай та менший фіскальний імпульс", - додали у банку.

Наприкінці травня цього року карантинні обмеження суттєво послабили, що призвело до покрокового відновленню економічних показників завдяки "відкритому" наново бізнесу.

Як повідомляв ONLINE.UA, напередодні Кабінет міністрів скасував обмеження, якими місячна винагорода і заробітна плата керівникам та членам наглядових рад підприємств державного сектору визначається у розмірі, що не перевищує 10 розмірів мінімальної заробітної плати.

Ухвалення уього рішення стало можливим завдяки наданню українським парламентом права Кабінету міністрів скорочувати строк дії обмежень, заборон, пільг та гарантій, встановлених відповідними законами України, прийнятими з метою запобігання виникненню і поширенню пандемії коронавірусу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?