Як західні ЗМІ та аналітики розповсюджують російські фейки — відповідь експерта
Категорія
Україна
Дата публікації

Як західні ЗМІ та аналітики розповсюджують російські фейки — відповідь експерта

Як західні ЗМІ та аналітики розповсюджують російські фейки — відповідь експерта
Джерело:  online.ua

Військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив”, військовий експерт Олександр Коваленко розповів online.ua, як західні ЗМІ та аналітики можуть розповсюджувати російські наративи.

Джерело:  ютуб-канал online.ua

Не варто довіряти всім західним ЗМІ та аналітикам

Олександр Коваленко розповів про те, як росіяни використовують закордонні інформаційні майданчики для поширення своїх ІПСО.

Наприклад, американський полковник Макгрегора часто поширює російську пропаганду. Його дуже добре знають в США, проте в Україні не кожен знає, хто такий Дуглас Макгрегор.

Скажи, хто такий Соловйов, Скабєєва - всі розуміють. Хто такий Макгрегор? Він ще у 2014 році визнав Крим російським. Це про все скаже.

Експерт зазначає, що ми усі ставимось до західних ЗМІ, аналітиків, політологів, експертів майже гротескно позитивно.

Чому так? Тому що, якщо це якийсь аналітик з США, це обов'язково людина, якій ми можемо довіряти. Якщо це якесь американське ЗМІ, ми можемо довіряти 100%. Але з 2014 року я неодноразово мав справу з фейками та маніпуляціями, які розповсюджувались саме західними ЗМІ, а не якоюсь жовтою пресою.

Як західні видання поширюють фейки

Так, експерт розповів, що, наприклад, "Нью-Йорк таймс" популяризував російську вакцину від коронавірусу Супутник-5.

Дуже цікавий момент. І навіть журналіст "Нью-Йорк таймс" у Москві собі зробив вакцинацію Супутником, та казав, що це - одна з найкращих вакцин у світі, що США повинні її придбати.

Також військовий експерт навів інший приклад - "Нью-Йорк таймс" опублікувало матеріал із заголовком, що Збройні сили України обстрілюють українські селища касетними боєприпасами.

І було дуже гарне фото касетного боєприпасу реактивної системи залпового вогню "Смерч". ОК. У статт був абзаці, в якому було написано, що журналісти не стверджують, що це були касетні боєприпаси, які використовувалися саме Збройними силами України, тому що вони не змогли ідентифікувати, чий це був боєприпас, український чи російський. Але заголовок про зовсім інше каже. Маніпуляція? Маніпуляція. Поважне видання? Поважне видання.

Експерт розповідає, що "Політико" також поважне видання, але у 2021 році вони опублікували матеріал, згідно з яким адміністрація Джо Байдена припиняла фінансову допомогу Україні.

На той час прес-секретар Білого дому. Джен Псакі була вимушена навіть пресконференцію влаштувати, на якій спростовували цю інформацію. "Політико" вибачилися? Ні. Видали цю статтю? Ні. Як була, так і залишилась.

Отже, треба критично ставитись до кожної такої інформації, аналізувати її, аналізувати, хто це каже і не треба все сприймати на віру.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?