Якісно нові загрози - Київ зважився на відкликання посла з Білорусі
Категорія
Політика
Дата публікації

Якісно нові загрози - Київ зважився на відкликання посла з Білорусі

Якісно нові загрози - Київ зважився на відкликання посла з Білорусі
Джерело:  online.ua

Офіційний Київ відкликав посла в Білорусі на тлі рішень Мінська, які відбулися протягом останніх днів. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба оголосив про кардинальну зміну відносин між державами. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на відомство.

За його словами, ударом по відносинах стало повернення затриманих найманців ПВК "Вагнер" до РФ, хоча були законодавчі підстави для передачі злочинців Україні.

"Цей крок підірвав довіру між нашими країнами та завдав важкого удару нашим двостороннім відносинам", - підкреслив Кулеба.

Водночас президент Олександр Лукашенко виступив з цілою низкою заяв, в яких безпідставно звинуватив українську сторону в недружніх актах проти Білорусі.

"Якісно нові загрози як для особистої безпеки громадян, так і регіональної безпеки в цілому випливають з офіційних повідомлень про можливе активне залучення Росії та ОДКБ до врегулювання ситуації у Білорусі... Сукупність зазначених фактів та дій, а також розвиток подій у Білорусі, суспільство якої висловило вотум недовіри офіційним результатам виборів президента Білорусі, кардинально змінює ситуацію в українсько-білоруських відносинах", - наголосив міністр.

Дипломат зауважив, саме це стало причиною для відкликання посла Ігоря Кизима до Києва для консультацій. Загальне пояснення такого рішення — неприпустимі дії білоруської влади.

У міністерстві нагадали, що відкликання посла для консультацій — це поширений в дипломатичній практиці крок, який говорить про своєрідний протест іншої країни. Наприклад, Грузія відкликала дипломата після надання посади в Україні колишньому президенту Міхеїлу Саакашвілі.

Як повідомляв ONLINE.UA, 17 серпня білоруський Олександр Лукашенко виступив з черговою гучною заявою — за його словами, протести в країні спровоковані, щоб влада "відтягнули своїх військових на внутрішні дії". Окрім того, він додав, що його думку також поділяє президент РФ Володимир Путін.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?