Януковича та Азарова судитимуть за підписання Харківських угод
Категорія
Україна
Дата публікації

Януковича та Азарова судитимуть за підписання Харківських угод

Януковича та Азарова судитимуть за підписання Харківських угод
Джерело:  online.ua

В Україні заочно судитимуть колишнього президента Віктора Януковича та експрем'єр-міністра Миколу Азарова через підписання "Харківських угод". Цим документом посадовці у 2010 році продовжили перебування Чорноморського флоту РФ на території України на 25 років.

Джерело: Офіс генпрокурора

За Харківські угоди судитимуть Януковича та Азарова

Як зазначається, досудове розслідування за цією справою вже закінчено. Правоохоронці скерували до суду обвинувальний акт за статтею про державну зраду (ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України).

За цим обвинуваченням Януковичу та Азарову загрожує до 15 років за ґратами з конфіскацією майна або без такої.

Розслідуванням встановлено, що Янукович підписав Харківські угоди, порушивши вимоги Конституції та Закону України "Про міжнародні договори України". А колишній прем'єр, своєю чергою, порушивши ці нормативні акти, того ж дня підписав розпорядження про схвалення Кабінетом Міністрів України Харківських угод.

Що відомо про Харківські угоди

Розслідування встановило, що Янукович 21 квітня 2010 року у Харкові підписав угоду, якою продовжив на 25 років строк перебування чорноморського флоту РФ на території АР Крим і Севастополю.

Того ж дня Азаров підписав розпорядження про схвалення Кабміном так званих "Харківських угод" на користь Росії.

Колишні керівники держави штучно створили передумови для збільшення чисельності російських військ на території України, їх переоснащення й модернізації та надалі – вторгнення збройних сил РФ і окупації ними АР Крим і Севастополя.

Окупація півострова надала можливість Росії здійснити протягом 2014-2022 років нарощування особового складу та військової техніки збройних сил РФ, а також створити нові військові частини та підрозділ. Держава-агресор застосувала їх для повномасштабного військового вторгнення 24 лютого 2022 року на територію України.

Через переховування обвинувачених в Росії, досудове розслідування здійснювалося ДБР за спеціальною процедурою (in absentia).

До слова, у підготовці Харківських угод підозрюють і колишніх міністрів оборони, юстиції та закордонних справ: Михайла Єжеля, Костянтина Грищенка та Олександра Лавриновича. Вони перебувають у міжнародному розшуку.

Читайте також:

  • Команда Венедіктової завершила слідство щодо Медведчука та Козака.

  • РНБО відповіла, чи діють насправді санкції проти Медведчука.

  • Шуфрич вперше прокоментував ДТП за участю свого сина.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?