Команда Венедіктової завершила слідство щодо Медведчука та Козака
Категорія
Політика
Дата публікації

Команда Венедіктової завершила слідство щодо Медведчука та Козака

Команда Венедіктової завершила слідство щодо Медведчука та Козака
Джерело:  online.ua

Команда очільниці Офісу генпрокурора Ірини Венедіктової нарешті завершила розслідування стосовно народних депутатів Віктора Медведчука і Тараса Козака, які підозрюються в державній зраді та розграбуванні національних цінностей.

Джерело: сайт  Офісу генерального прокурора

ОГП завершив слідство щодо Медведчука та Козака - що відомо

Під час проведення розслідування вдалося встановити, що скандальні українські дипломати допомогли владі Росії незаконно видобувати нафту та газ на території окупованого нею Криму.

"Зокрема, вони передали окупаційній владі матеріальну та документальну базу щодо розробки родовища "Глибока". Воно розташоване в прикерченському шельфі Чорного моря у виключній (морській) економічні зоні України. Без допомоги цих нардепів РФ знадобились би роки та величезні ресурси для освоєння ділянки з перспективними запасами на понад 38 млрд грн", - йдеться в повідомленні.

Окрім того, наголошується, що за сприяння одного з нардепів на тимчасово окупованій території створювався такий собі «правонаступник» зареєстрованого в Україні підприємства, щоб потім отримати на підставі уже наявних українських дозволів та готових технічних документів незаконні «дозволи» від держави-агресора.

Також Медведчук і Козак, діючи відповідно до вказівок команди Володимира Путіна, проводили збір даних щодо місць дислокації військових формувань України та їх бойової підготовки, надавали сприяння в залученні українських громадян до реалізації заходів на шкоду Україні для дестабілізації суспільно-політичної ситуації в державі.

"По суті вони надавали іноземній країні допомогу в проведенні підривної діяльності проти України. Це ніщо інше як державна зрада – діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України", - наголошують в ОГП.

За словами команди Ірини Венедіктової, попереду непростий судовий процес, у якому ОГП доведеться прийняти серйозний процесуальний бій.

Коротко про санкції проти Медведчука і блокування телеканалів

  • 2 лютого 2021 року український глава Володимир Зеленський ввів в дію рішення РНБО про санкції проти народного депутата ОТЗЖ Тараса Козака і восьми належних йому медіа-компаній. В результаті, мовлення каналів "112 Україна", "ZIK" і "NewsOne" було припинено в Україні.

  • 19 лютого РНБО ввів санкції і проти самого Віктора Медведчука і його дружини Оксани Марченко. Санкції накладені на все майно і активи, які знаходяться в підпорядкуванні Медведчука і його дружини.

  • Медведчук назвав санкціями "незаконними". Він намагається оскаржити їх у Верховному суді.

  • 11 травня генеральна прокурорка Ірина Венедиктова підписала підозру Віктору Медведчуку — його підозрюють в державній зраді і замаху на розграбування національних ресурсів в українському Криму.

  • За вчинення кримінальних злочинів за статтями ч. 1 ст. 111 і ч. 1 ст. 438 ("Державна зрада" і "Порушення законів та звичаїв війни») йому загрожує до 15 років в’язниці з конфіскацією майна.

  • 13 травня суд відправив Медведчука під цілодобовий домашній арешт до 9 липня.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?