Японію накрили потужні землетруси. На Фукусімі стався витік радіоактивної води
Категорія
Світ
Дата публікації

Японію накрили потужні землетруси. На Фукусімі стався витік радіоактивної води

Японію накрили потужні землетруси. На Фукусімі стався витік радіоактивної води
Джерело:  online.ua

Уже другий день Японію накрівають потужні землетруси. Перший землетрус стався пізно увечері напередодні - підземні поштовхи магнітудою 7,3 зафіксували біля узбережжя Тохоку, в декількох десятках кілометрів від узбережжя японської префектури Фукусіма. Через потужний землетрус будівлі поблизу підземних точков реально затрусилися навіть в Токіо, а навколо японської столиці сотні тисяч будинків залишилися без світла через відключення електроенергії на кількох електростанціях. В результаті землетрусу постраждали більше сотні людей, деякі з них знаходяться у важкому стані в лікарнях. 14 лютого землетруси в Японії продовжуються. Найсильніший землетрус було зафіксовано о 16:31 за місцевим часом, його магнітуда склала - 5,1 за шкалою Ріхтера. Всього за добу сталися близько 40 землетрусів. Японська газета Yomiuri повідомляє, що на атомній електростанції Фукусіма через землетруси стався витік радіоактивної води. Відзначається, що вона не становить небезпеки для навколишнього середовища, так як її обсяги занадто малі, а вміст радіоактивних речовин незначний, передає ONLINE.UA.

Комісія з ядерного регулювання на тлі землетрусу в Японії вирішила вивести з експлуатації частину енергоблоків Фукусіми-2, де стався витік і розплескалася вода. На Фукусімі-1 радіоактивна вода також вилилася з резервуара, проте не вийшла за його греблю.

Новий землетрус в Японії стався всього за кілька тижнів до 10-ої річниці потрійної катастрофи, яка сталася 11 березня 2011 року на Фукусімі. Тоді найсильніший в історії Японії землетрус магнітудою 9 привів до цунамі, яке спустошило ціле місто і викликало аварію на АЕС Фукусіма-1. Через 69 хвилин після землетрусу цунамі затопило аеропорт Сендай. Висота цунамі доходила до 15 метрів і вище. Хвиля затопила чотири з шести реакторів АЕС "Фукусіма-1" і вивела з ладу систему їх охолодження, що призвело до серії вибухів водню і розплавлення активної зони. Через цунамі загинуло понад 18 тисяч осіб. Аварія на Фукусімі була визнана найбільшою після аварії на Чорнобилі. До сих пір в населених пунктах поблизу станції заборонено проживання. Повна ліквідація аварії займе близько 40 років. Експерти не виключають, що останні землетруси можуть бути афтершоками землетрусу 2011 року. Сейсмологи попередили, що в найближчий тиждень можуть виникнути повторні підземні поштовхи високої потужності. Прем'єр Японії Есіхіде Суга рекомендував громадянам країни залишатися вдома.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що  Хорватію накрила серія потужних землетрусів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?