Яресько зробила важливу заяву і дала прогноз по Кабміну Гройсмана
Категорія
Політика
Дата публікації

Яресько зробила важливу заяву і дала прогноз по Кабміну Гройсмана

Яресько зробила важливу заяву і дала прогноз по Кабміну Гройсмана
Джерело:  Foreign Policy

Колишня міністр фінансів України Наталія Яресько після призначення Кабміну Володимира Гройсмана дала важливі поради щодо економіки України, висловила побоювання з приводу подальших дій українських олігархів і озвучила прогноз про те, чи впорається новий уряд із завданнями.

У статті «Чи поборе новий уряд Києва український 1 відсоток?», Переклад якої зробив ONLINE.UA, Foreign Policy, аналізуючи досвід Наталії Яресько та її коментарі з приводу нового Кабінету міністрів, намагається розібратися чи є у нього шанс побороти вплив на українське політичне життя 1% населення країни - олігархів.

Прямолінійну оцінку українських олігархів Наталя Яресько, яку витіснили з її посади, щоб звільнити місце для представників нового Кабінету міністрів, озвучила в той час, коли Київ намагається вирішити гостре політичне протистояння. Український парламент оголосив про створення нового уряду в четвер, за допомогою чого розраховує вийти з місячного застою. Але реформатори вже скаржаться, що ситуація дає потужним політикам і багатим олігархам більший вплив в країні.

Виступаючи в четвер на заході, організованому Атлантичною радою, Яресько визнала ці побоювання. Вона використовувала ці зауваження, щоб підкреслити свої досягнення в Мінфіні, попередити про хвилю популізму, що підіймається в українській політиці, і закликати заново сформований уряд виконати програму реформ Міжнародного валютного фонду.

«Україна сильно залежить від програми МВФ, і я вважаю, що це величезний ресурс, - сказала Яресько. - Новий український уряд має дотримуватися програми МВФ і в повній мірі реалізувати її, в тому числі болючі реформи».

Програма МВФ нав'язала непопулярні заходи жорсткої економії, одночасно закликаючи до структурних змін в економіці України. За новим урядом будуть уважно спостерігати західні покровителі Києва і МВФ, який відтягує чергову виплату з $17,5-мільярдного кредиту, поки Україна не запровадить нові заходи по боротьбі з корупцією і не реформує енергетичний сектор країни, поряд з іншими заходами.

Колишня міністр фінансів також звинуватила українських олігархів в опорі спробам реформування економіку країни в період її перебування на посаді з метою захисту своїх «корисливих інтересів» і «збереження старого способу ведення бізнесу».

Президент Петро Порошенко є одним з найбагатших людей України, який володіє кондитерським бізнесом Roshen і телеканалом (5 каналом, - ред.). На початку квітня президент був замішаний в скандалі з так званими панамськими документами через офшорні рахунки, відкриті на його ім'я. Порошенко сказав, що рахунок був відкритий для того, щоб створити "сліпий траст" для спостереження за управлінням передачі Roshen, але скандал знизив популярність президента всередині країни і в черговий раз підняв проблему корупції у вищих колах України.

Відмовившись від прямої критики на адресу нового уряду на чолі з прем'єр-міністром Гройсманом, колишнім спікером парламенту і близьким соратником Порошенка, Яресько зазначила, що нещодавно сформований кабінет є «політичним урядом», і що відсутність технічних експертів на високих посадах вказує на те, що «у нового уряду інша логіка».

«В українській політичній еліті сьогодні дійсно глибокий розкол, - сказала Яресько. - Але я впевнена, що прогресивні сили будуть переважати. Це всього лише питання швидкості і часу».

38-річний Гройсман отримав схвалення від двох найбільших партій в парламенті, щоб стати новим прем'єр-міністром України в четвер, і на тлі глузувань з боку опозиції заявив, що його уряд «буде нетерпимим до корупції». Відкриті зіткнення між Порошенком і колишнім прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком створили безвихідну ситуацію в уряді, зокрема, через реформи, необхідні для забезпечення майбутніх траншів кредиту МВФ. Крістін Лагард, керуючий директор МВФ, заявила в лютому, що гроші будуть в небезпеці без поліпшення управління і нової кампанії по боротьбі з корупцією, від якої вже давно страждає країна.

З відходом Яресько, склад нового кабінету вже став предметом пильної уваги, з критикою з боку реформаторів і членів опозиції з приводу великої кількості лояльних до Порошенка людей, що може бути ознакою зростаючого впливу президента на обидві гілки влади.

Формування нового Кабміну відбувалося в той час, як суспільна довіра до української влади, і Порошенко, зокрема, продовжує падати. Опитування, опубліковане в четвер, показало, що рекордні 76% українців вважають, що країна рухається в «неправильному напрямку», а показник суспільного задоволення президентом скоротився з 25% до 17% з листопада 2015 року.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?