За логікою НАБУ в тиску на НКРЕКП можна звинуватити менеджера будь-якої компанії, якій регулятор підвищував тариф, - Паращій
Категорія
Україна
Дата публікації

За логікою НАБУ в тиску на НКРЕКП можна звинуватити менеджера будь-якої компанії, якій регулятор підвищував тариф, - Паращій

За логікою НАБУ в тиску на НКРЕКП можна звинуватити менеджера будь-якої компанії, якій регулятор підвищував тариф, - Паращій

Дії НАБУ щодо справи "Роттердам+" непрофесійні. Керуючись їхньою логікою, можна звинуватити у тиску на НКРЕКП менеджера будь-якої компанії, якій регулятор підвищував тариф. Про це  написав  керівник аналітичного департаменту Concorde Capital Олександр Паращій, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "Українські новини".

"При всій повазі до наших антикорупційних органів, хочу зауважити, що роботу по Роттердам+ вони зробили неякісно. НАБУ стверджує, що два менеджери ДТЕК середньої ланки тиснули на НКРЕ, щоб ті підвищили тариф, і НКРЕ врешті піддалося тому тиску. Ну що за маячня? Ну, я можу повірити, що якісь менеджери дали хабар комусь в НКРЕ, або що Ахмєтов змовився з Порошенком і той натиснув на НКРЕ. Але що менеджери натисли на НКРЕ, і ті повелися на тиск - ну не вірю. З таким самим успіхом можна звинуватити в тиску на НКРЕ будь-якого менеджера будь-якої підзвітної НКРЕ компанії, що домоглася підвищення будь-якого тарифу для своєї компанії на будь-якому із численних засідань комісії", - написав Паращій.

Він також вважає незрозумілою суму збитків, яку нібито отримала держава внаслідок запровадження формули "Роттердам+", як заявили в НАБУ.

"Звідки узялася цифра збитків 18.87 млрд грн - не зовсім зрозуміло. З презентації можна зробити висновок, що це вартість "плюса" у формулі "Роттердам плюс". Як на мене, трохи забагато як для плюса, але змоги перевірити наразі не маю (лише припускаю можливість помилки в розрахунках). Єдине, що впадає у вічі - це те, що сума є рівною 15.0% доходів ТЕС за період аналізу. Називати цифру 18.87 млрд збитками для держави, як то зазначено в презентації НАБУ, - це вже занадто, як мінімум з двох причин. По-перше, з цієї суми держава отримала ПДВ. По-друге, частину тих грошей заробила державна "Центренерго", - зазначив Паращій.

Нагадаємо, 8 серпня детективи Національного антикорупційного бюро затримали директора ДП "Оператор ринку", колишнього члена НКРЕКП Володимира Євдокімова та повідомили про підозру шести особам у так званій справі "Роттердам+".

3 березня 2016 року Національна комісія, що здійснює держрегулювання в сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) прийняла постанову №289, в якій затвердила нову методологію розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії. Відповідно до даної методології, вугільна складова в тарифі на електроенергію була заснована на котируваннях вугільного хабу ARA (Амстердам-Роттердам-Антверпен). З 1 липня 2019 у зв'язку з введенням в Україні нового ринку електроенергії дія формули "Роттердам +" припинилась.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?