За матеріалами СБУ розпочато 99 кримінальних проваджень, пов’язаних з пандемією
Категорія
Україна
Дата публікації

За матеріалами СБУ розпочато 99 кримінальних проваджень, пов’язаних з пандемією

За матеріалами СБУ розпочато 99 кримінальних проваджень, пов’язаних з пандемією
Джерело:  online.ua

Пресцентр Служби безпеки України офіційно повідомив, що за весь період поширення коронавірусної інфекції COVID-19 за матеріалами СБУ зареєстровані 99 кримінальних проваджень стосовно злочинів і зловживань на пандемії. За словами представників відомства, ці провадження відкриті різними правоохоронними органами за результатами контррозвідувальних заходів спецслужби. Окрім того, наголошується, що в межах розслідувань оголошено 23 повідомлення про підозру, передає ONLINE.UA з посиланням на сайт відомства.

Варто звернути увагу на те, що найбільшу кількість кримінальних проваджень розпочали щодо забезпечення та закупівель засобів індивідуального захисту. Загалом таких проваджень налічується 19.

До прикладу, у Черкасах СБУ викрила протиправний механізм розкрадання бюджетних коштів, виділених на боротьбу з пандемією. Вказано, що очільниця одного з медзакладів міста підписала низку договорів з київською компанією на закупівлю засобів індивідуального захисту та протиепідеміологічних засобів на загальну суму 8 мільйонів гривень, однак вартість придбаного асортименту була суттєво завищена, на деякі позиції – вдвічі.

"СБУ задокументувано протиправну діяльність посадовців держустанови «Херсонський обласний лабораторний центр МОЗ України», причетних до придбання 35 тисяч неякісних експрес-тестів для діагностики COVID-19 молекулярно-генетичним методом. Наразі триває досудове слідство. Крім того, 13 кримінальних проваджень розпочато за напрямом будівництва та ремонтів приймальних відділень опорних лікарень. Так, здійснюється документування фактів привласнення бюджетних коштів під час капітального ремонту приймальних відділень за значно завищеними цінами на загальну суму понад 10 мільйонів гривень", — йдеться в повідомленні.

В СБУ також звертають увагу на те, що ще 11 кримінальних проваджень стосуються забезпечення лікарень киснем і закупівель апаратів штучної вентиляції легень. Наголошується, що 4 фігурантам із них повідомлено про підозру щодо зловживань під час закупівлі ШВЛ. Так, у Харківській області викрито протиправну схему із закупівлі апаратів ШВЛ за значно завищеними цінами. Зловмисники, використовуючи фіктивне підприємство та за підтримки посадовців, поставили до опорної лікарні апарати ШВЛ на загальну суму понад 10 млн грн. Вказано, що вартість була завищена фактично в 3 рази.

"Наразі у вказаних провадженнях вже винесено 7 вироків суду. Зокрема, за матеріалами СБУ районний суд на Волині визнав колишнього директора комерційної структури винним у виготовленні, зберіганні та збуті фальсифікованого антисептику. Йому призначено покарання у вигляді 5 років позбавлення волі з відстрочкою відбування на 2 роки", — заявляють в СБУ.

Окрім того, наголошується, що під час пандемії СБУ активно протидіє поширенню фейків про COVID-19. Кіберексперти Служби заблокували діяльність понад 450 інтернет-агітаторів, що створювали відповідний контент і дестабілізували ситуацію в Україні. 40 з них координували з РФ, тож їхня діяльність розслідується у межах кримінальних проваджень за статтями 109, 110 Кримінального кодексу України. За словами представників СБУ, пік поширення фейків і панічних настроїв спостерігався на початку карантинних заходів.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що головний інфекційний лікар США Ентоні Фаучі озвучив попередження щодо подальшого розвитку подій у світі під час пандемії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?